Confruntări violente la Ierusalim. Peste 160 de palestinieni au fost răniți, cei mai mulți la moscheea Al-Aqsa

  • 08 Mai 2021 13:40
Confruntări violente la Ierusalim. Peste 160 de palestinieni au fost răniți, cei mai mulți la moscheea Al-Aqsa
FOTO: Getty Images/DIGI24.ro

Cel puțin 163 de palestinieni și șase ofițeri din poliția israeliană au fost răniți în Ierusalim, în urma confruntărilor produse vineri seară. Ciocnirile vin pe fondul tensiunilor accentuate în sectorul de est al Ierusalimului și în Cisiordania, două teritorii palestiniene ocupate din 1967 de Israel, notează AFP. Statele Unite au lansat vineri un apel la ''dezescaladarea'' tensiunilor în Ierusalim și la ''evitarea'' evacuării familiilor palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni, transmite DIGI24.ro.

Violențele au izbucnit în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, unde aproximativ 10.000 de palestinieni s-au adunat pentru a marca ultima vineri din postul musulman al Ramadanului. Tensiunile au crescut din cauza potențialei evacuări a palestinienilor de pe terenurile revendicate de coloniștii evrei.

Cei mai mulți răniți au fost la moscheea Al-Aqsa, unde poliția israeliană a tras gloanțe de cauciuc și a folosit grenade lacrimogene, în timp ce palestinienii aruncau cu pietre și sticle, scrie BBC, potrivit sursei citate.

"Forțele de ordine au intervenit pentru restabilirea ordinii, utilizând mijloace pentru dispersare (...)", a comunicat Poliția israeliană, conform cotidianului Times of Israel.

Un oficial al moscheii a făcut apel la calm prin intermediul difuzoarelor locașului: "Poliția trebuie să înceteze imediat să tragă cu grenade, iar tinerii trebuie să se calmeze și să tacă!".

Serviciul de urgență al Semilunei Roșii Palestiniene a transmis că 88 dintre palestinienii răniți au fost duși la spital după ce au fost loviți cu gloanțe cu cauciuc. Poliția a spus șase ofițeri au fost răniți și unii au nevoie de tratament medical.

Organizațiile islamiste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic au amenințat Israelul cu atacuri, din cauza violențelor produse în Ierusalim.

Apel la calm

Administrația Biden a lansat un apel la calm adresat ambelor părți.

"În contextul în care ne îndreptăm spre o perioadă sensibilă în zilele următoare, va fi esențial ca toate părțile să asigure calmul și să acționeze responsabil pentru reducerea tensiunilor și evitarea confruntărilor", a declarat Jalina Porter, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

ONU a declarat că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să nu mai folosească forța împotriva protestatarilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău