Conflictul israeliano-palestinian: Reuniune de urgență marți a miniștrilor de externe din statele UE (Borrell)

  • 16 Mai 2021 14:38
Conflictul israeliano-palestinian: Reuniune de urgență marți a miniștrilor de externe din statele UE (Borrell)

Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene vor participa marți la o videoconferință de urgență pe tema escaladării luptelor între Israel și palestinieni, a anunțat duminică șeful diplomației europene, Josep Borrell, relatează AFP.

"Având în vederea escaladarea în curs între Israel și Palestina și numărul inacceptabil de victime civile, am convocat o videoconferință extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din UE marți", a scris Josep Borrell pe Twitter.

"Ne vom coordona și vom discuta despre maniera în care UE poate contribui cel mai bine la încheierea violenței actuale", a adăugat el.

Luptele cele mai intense din 2014 între Israel și mișcarea islamistă Hamas, declanșate de tulburări la Ierusalim, s-au soldat cu 174 de morți în enclava suprapopulată Fâșia Gaza și cu zece morți în Israel de luni.

Uniunea Europeană susține că Josep Borrell a făcut eforturi diplomatice "intense" pentru a încerca să contribuie la diminuarea violențelor, discutând cu liderii israelian și palestinian, precum și cu principalii diplomați din țările vecine.

"Prioritatea și mesajul UE în acest context rămân clare: violența trebuie să înceteze acum", au precizat sâmbătă serviciile diplomației UE într-un comunicat.

Cele 27 de state UE întâmpină adesea dificultăți în găsirea unei poziții comune asupra conflictului israeliano-palestinian, unele țări membre precum Germania, Austria și Slovenia susținând cu fermitate dreptul Israelului de a se apăra, în timp ce altele îndeamnă statul evreu să dea dovadă de mai multă reținere, notează AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău