CONFLICTUL din Siria: Kerry pledează pentru trupe la sol

  • 04 Decembrie 2015 09:31
CONFLICTUL din Siria: Kerry pledează pentru trupe la sol

Secretarul de stat american John Kerry a pledat joi pentru trimiterea de trupe arabe și siriene care să lupte împotriva grupării jihadiste Daesh (Statul Islamic), scrie Agerpres.

'Toată lumea știe că, dacă nu putem avea trupe la sol gata să se opună Daesh (acronimul arab al SI), acest conflict nu poate fi câștigat doar cu raiduri aeriene', a declarat Kerry la Belgrad, într-o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Kerry a precizat în fața presei că s-a gândit la trupe 'siriene și arabe' și nu occidentale, chiar dacă 50 militari din trupele speciale americane ar urma să fie trimiși cât de curând în Siria.

'Dacă reușim să punem în aplicare o tranziție politică, vom permite tuturor națiunilor și entităților să se reunească. Armata siriană, împreună cu opoziția. (...) SUA, împreună cu Rusia și alții vor lupta împotriva Daesh', a continuat el, prezicând o victorie rapidă împotriva jihadiștilor. 'Imaginați-vă cât de repede ar putea fi eliminat acest flagel, într-un interval de numai câteva luni literalmente, dacă am fi capabili să ajungem la o soluție politică', a estimat Kerry.

Unul din diplomații săi a temperat afirmațiile șefului Departamentului de Stat. 'Este doar o ipoteză și cu foarte mulți 'dacă'', a avertizat el. 'Dacă am reuși o tranziție politică și dacă aceasta ar fi susținută de poporul sirian și grupările de opoziție, atunci da, lupta împotriva Daesh ar putea fi mai eficientă', a explicat diplomatul american. Dar, a spus el, 'credem în continuare, și acest lucru este valabil și pentru Irak, că aceste trupe la sol trebuie să fie locale (...) din țări care cunosc cultura, grupările, terenul și care ar fi sprijinite de loviturile aeriene ale coaliției'.

Kerry a cerut miercuri, la Bruxelles, țărilor aliate din NATO să-și intensifice eforturile în lupta contra Daesh și a salutat 'angajamentul' Rusiei în Siria, pledând ca aceasta să joace un rol mai 'constructiv'.

Marile puteri, între care SUA, Rusia, UE, Iranul, Turcia și Arabia Saudită, au relansat la sfârșitul lunii octombrie la Viena un proces diplomatic în încercarea de a găsi o soluție politică la conflictul sirian, soldat cu cel puțin 250.000 de morți din 2011 și până acum.

Membrii acestui Grup internațional de sprijin pentru Siria au stabilit un calendar care prevede o întâlnire până la 1 ianuarie între reprezentanți ai opoziției siriene și regim, o încetare a focului, formarea unui guvern de tranziție în șase luni și organizarea de alegeri în termen de 18 luni. Dar cancelariile lumii au opinii diferite în ceea ce privește soarta președintelui sirian Bashar al-Assad.

Următoarea reuniune cu privire la Siria, în formatul Viena, se va desfășura la New York, a anunțat joi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Cel mai probabil la 18 decembrie, potrivit unor diplomați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău