Conflictul care a lăsat R.Moldova fără 30% din PIB (Mold-street)

  • 02 Martie 2020 11:26
Conflictul care a lăsat R.Moldova fără 30% din PIB (Mold-street)

Cei 28 de ani de după conflictul armat de la Nistru au demonstrat că Republica Moldova și regiunea ei transnistreană nu se pot dezvolta stabil în mod separat și se impune reîntregirea economică a țării, scrie Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, acest lucru îl înțelege și Chișinăul, dar și Tiraspolul, doar că pașii pentru integrarea economică sunt făcuți cel mai des ca urmare a unor interese mercantile ale unor grupuri financiar-economice, sau ca urmare a presiunilor externe.

Însăși conflictul și situația creată după el a generat pierderi economice uriașe pentru țara noastră.

Din anul 1992 și până în prezent, în loc de o apropiere politică și economică a celor două maluri ale Nistrului, a avut loc o permanentă îndepărtare, prin introducerea a diverse restricții și bariere. Experții de la CISR au contabilizat într-un studiu impactul economic al acestor acțiuni. De exemplu, pagubele directe ca urmare a luptelor armate din anul 1992 au fost estimate la 350 de milioane de dolari.

Într-un singur an, în 1992, PIB-ul Republicii Moldova a scăzut cu circa 30%. Pagubele provocate de restricțiile vamale și de transport din anul 2003 au fost estimate la 170 de milioane de dolari.

Citiți integral materialul pe Mold-street.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău