Conflict între separatiștii pro-ruși. Milițiile din Luhansk și-au cucerit teritoriul și refuză să lupte pentru Donețk

  • 16 August 2022 19:28
Conflict între separatiștii pro-ruși. Milițiile din Luhansk și-au cucerit teritoriul și refuză să lupte pentru Donețk

Separatiștii din Luhansk și cei din Donețk au intrat în conflict, marți, în condițiile în care milițiile teroriștilor pro-Putin din Luhansk au refuzat să mai lupte pentru cei din Donețk, plângându-se de „ritmul epuizant” al ofensivelor desfășurate în zonă de invadatori împreună cu grupările aliate. Informația vine în condițiile în care separatiștii din Luhansk au reușit să captureze întregul teritoriu pe care îl clamează, la începutul lunii iulie, însă cei din Donețk încă se străduiesc să obțină controlul. .

Potrivit ISW, citat de Agerpres, eforturile invadatorilor și separatiștilor din ultimele săptămâni s-au concentrat pe preluarea controlului întregului Donbas și provoacă o sciziune în rândul prorușilor din ambele regiuni, scrie Digi24.

Aparent, milițiile din Lugansk, regiune controlată, practic, în totalitate de armata rusă, s-au săturat de „ofensivele dure” la care trebuie să participe dincolo de granițele provinciei lor. Potrivit ISW, „mai multe canale ucrainene au distribuit în 15 august o înregistrare video arătând combatanți din Batalionul 2740 LPR care refuză să lupte pentru cucerirea Donețk”.

„Soldații afirmă că au celebrat deja victoria la 3 iulie, când forțele LPR (n. red. - Republica Populară Luhansk, unul dintre statele inventate de ruși pe teritoriul Ucrainei) au ajuns la granițele administrative ale regiunii Luhansk, și că munca lor s-a terminat”, confirmând că ei controlează teritoriul regiunii Luhansk, adaugă grupul de experți americani.

Cel puțin un „milblogger” (n. red. - blogger specializat în probleme de apărare) rus a criticat milițiile din LPR pentru că au cerut sprijinul Rusiei pentru propria „eliberare” și apoi au refuzat să lupte în regiunea vecină Donețk. ISW recunoaște că nu poate să verifice în mod independent originea sau autenticitatea respectivei înregistrări video în special, dar adaugă că astfel de mesaje relevă o „scădere” a moralului în rândurile milițiilor care au luptat pentru Luhansk.

Această tendință este în special periculoasă pentru forțele ruse care doresc să recruteze și mai mulți soldați noi din Luhansk pentru a compensa pierderile recente, conform analiștilor americani. O nouă sciziune în cadrul forțelor conduse de ruși ar afecta de asemenea eficiența efortului de război rusesc, mai precizează ISW în analiza sa de marți.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării sesizase încă în luna martie că ocupanții ruși îi utilizează drept carne de tun pe cei mobilizați din regiunile Luhansk și Donețk - regiuni pe care Rusia le controlează - pentru a identifica pozițiile ucrainene, potrivit Ukrinform.

Unitățile compuse din bărbați racolați în cele două regiuni din Donbas se disting printr-un nivel scăzut în ceea ce privește pregătirea de luptă, disciplina sau moralul. Astfel de unități erau trimise în vehicule militare spre linia de contact, ignorându-se pierderile mari.

În acest fel, rușii determinau amplasamentul pozițiilor de foc ale forțelor armate ucrainene, conform autorităților de la Kiev. Una dintre aceste unități compusă din 250-300 de persoane a suferit pierderi în perioada 16-17 martie de ordinul a aproximativ 200 de persoane în luptele care se duceau în direcția Mikolaiv.

Unele publicații rusești independente ruse, care transmit din străinătate, precum Meduza.io, au calificat mobilizarea forțată a bărbaților și tinerilor din regiunile Luhansk și Donețk drept un adevărat „genocid” comis de Moscova. Aceștia nu pot să se sustragă mobilizării, fiind practic lipsiți de drepturi, iar numele lor nu figurează pe listele cu pierderi ale armatei ruse. În multe cazuri, familiile lor nu li s-au plătit recompensele bănești promise în caz de deces.

.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău