Conflict în conducerea Uniunii Avocaților. Un membru al Consiliului a demisionat (Anticorupție.md)

  • 18 Noiembrie 2018 15:36
Conflict în conducerea Uniunii Avocaților. Un membru al Consiliului a demisionat (Anticorupție.md)

Avocatul Victor Panțâru a demisionat sâmbătă, 17 noiembrie, din Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova. Apărătorul și-a explicat gestul prin faptul că membrii Consiliului au refuzat să introducă pe ordinea de zi la ultima ședință chestiunea privind integritatea președintelui Uniunii Avocaților Emanoil Ploșniță, despre care se știa deja că este cercetat penal de Procuratura Anticorupție.  

”Am sperat că în ședința Consiliul Uniunii Avocaților din 16 noiembrie 2018 va fi discutată problema ce ține de integritatea funcției de reședinte a UA. Însă, propunerea mea, din 01.11.2018, de a fi inclusă pe ordinea de zi chestiunea ”Asigurarea imaginii si integritatii functiei de presedinte a Uniunii Avocatilor in contextul punerii sub invinuire a presedintelui Uniunii” în mod surprinzător pentru mine, nu s-a regăsit în ordinea de zi, dar a fost supusă votului de a fi sau nu introdusă spre discuție. Drept urmare pentru a fi inclusă spre discuție urma a să adune numărul de 8 voturi dar pentru aceasta au votat 7 din cei 10 membri prezenți la ședință, motiv pentru care n-a fost posibilă o analiză detaliată a situației”, a precizat Panțâru, citat de Anticorupție.md

Avocatul a declarat în asemenea circumstanțe, activitatea conducerii Consiliului UA vine în contradicție cu principiile sale morale și profesionale: ”Nu-mi mai pot continua activitatea în cadrul Consiliului UA, pentru a nu mă asocia cu un Consiliu condus de către o persoană asupra căreia planează suspiciunea de escrocherie, cu atât mai mult cu cât domnul Ploșniță cumulează și funcția de Secretar General, gestionând banii avocaților”.

Victor Panțâru a mai declarat că a primit ”un atac părtinitor” din partea avocatului Octavian Cazac, membru delegat în Consiliul Uniunii Avocaților din partea Baroului Chișinău, care este în același timp și rudă cu președintele UA.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Octavian Cazac a declarat că s-a abținut de la procedura de vot pentru a evita conflictul de interese, deoarece îi este ginere lui Emanoil Ploșniță. Potrivit lui Cazac, un grup de avocați, inclusiv și membri ai Consiliului, au format front comun și ”sapă sub Ploșniță”. Apărătorul a dat de înțeles că problemele socrului său ar putea avea legătură cu acțiunea de protest desfășurată de avocați vara trecută în legătură cu aplicarea excesivă de către instanțele de judecată a arestelor preventive. ”Nu dețin probe că să afirm cu ceritudine că aceasta este problema, dar este un aspect care merită să fie verificat. Emanoil Ploșniță are o atitudine critică față de autorități”.

Portalul Anticoruptie.md a scris despre faptul că Emanoil Ploșniță are statut de învinuit într-un dosar penal intentat de Procuratura Anticorupție pentru escrocherie în proporții deosebit de mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău