Conferința dedicată anexării Basarabiei la Imperiul Țarist va continua la Iași

  • 05 Iulie 2013 10:44
Conferința dedicată anexării Basarabiei la Imperiul Țarist va continua la Iași

Prima parte a conferinței științifice dedicate anexării Basarabiei a luat sfârșit marți, 15 mai, la Chișinău.

Conferința va continua, miercuri, la Iași, unde istoricii vor continua să țină prelegeri despre evenimentele anului 1812 și consecințele acestora asupra Basarabiei și a românilor basarabeni.

Evenimentul are loc sub egida Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, a Academiei de Științe a Moldovei și a filialei Iași a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române.

Conferința le-a permis istoricilor să se pronunțe liber, fără a fi cenzurați, cu privire la evenimentele din 1812 și consecințele acestora, consideră directorul Institutului de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Cojocau.

Publicul larg trebuie să înțeleagă că din istorie nu trebuie să faci un instrument pentru a justifica prezentul, a punctat directorul ICR Chișinău, Petre Guran. În contextul discuțiilor contradictorii despre efectele ocupării Basarabiei de către Imperiul Rus, el a ironizat așa-numitele beneficii aduse de puterea sovietică:

Conferința ,Basarabia - 1812. Problema nationala, implicatii internationale" este organizată în contextul împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. După cele două zile de lucru la Chișinău, conferința se va finliza mâine la Iași când se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău