Conferință cu privire la represiunile staliniste și impactul lor social

  • 23 Martie 2016 16:18
Conferință cu privire la represiunile staliniste și impactul lor social

Joi, 24 martie, la Chișinău se va desfășura Conferința internațională științifico-practică "Mediatizarea represiunilor staliniste/comuniste și a impactului lor social".

Evenimentul este organizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, în colaborare cu Facultatea de Jurnalism și Istorie a Universității de Stat și cu Institutul "ProMemoria".

Vicepreședintele Asociației, Andrei Dumbrăveanu, a menționat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția "INFOTAG", că la forum vor fi prezentate rezultatele cercetărilor comune, opinia experților locali și străini, a locuitorilor de pe insulele Soloveț.

Potrivit lui, seara, în blocul nr. 4 al Universității va fi prezentat filmul documentar "Prizonieri ai fericirii", filmat anul trecut pe insulele Soloveț. Filmul arată greutățile cu care se confruntau cei care au fost supuși represiunilor, câți oameni au murit și la câți s-a reușit stabilirea identității.

Președintele Asociației, Victor Mocanu, a vorbit despre evenimentele care au avut și urmează a avea loc în primul trimestru al anului 2016.

"Joi voi prezenta studiul "Consecințele represiunilor staliniste din anii 1940-1953 pentru locuitorii Moldovei", și va avea loc prezentarea unei broșure "Furtul in stil moldovenesc", a spus el.

Directorul "ProMemoria", Anatol Petrencu, a remarcat că la conferință vor participa reprezentanți din Ucraina, România, Rusia, precum și oameni de știință, experți și studenți din țară. De asemenea, vor fi prezentate rezultatele studiului "Recuperarea și valorificarea istorica a memoriei victimelor regimului totalitar comunist din anii 1941, 1944, 1953".

El a menționat că, "în afară de evenimentele enumerate, se preconizează și editarea lucrării în trei volume "Arhivele memoriei", unde vor fi publicate amintirile fostelor victime ale represiunilor".

Participanții la conferința de presă îi invită pe toți doritorii să participe la conferința științifică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău