Conducerea UE l-a invitat pe Alexander Lukașenko la summitul Parteneriatului Estic

  • 12 Octombrie 2017 14:43
Conducerea UE l-a invitat pe Alexander Lukașenko la summitul Parteneriatului Estic

Conducerea UE l-a invitat pe liderul belarus Alexander Lukașenko la summitul Parteneriatului Estic, scrie EU Observer. Unii experți au văzut imediat în acest pas un fapt „scandalos”, alții, dimpotrivă, au văzut oportunitatea de a slăbi uniunea dintre Minsk și Moscova.

Dacă Lukașenko va accepta această invitație, va fi prima vizită în capitala UE a unui șef de stat despre care se spunea adesea că este „ultimul dictator al Europei”, scrie paginaderusia.ro.

Cei 23 de ani de conducere ai lui Lukașenko în Belarus au fost marcati de asasinate politice și hărțuirea liderilor opoziției, „fraudă electorală“ și prigonrirea demonstraților pașnici. Cu toate acestea, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat faptul că Belarus a primit o invitație. „Cine va reprezenta țara la summit se va decide la Minsk”, a spus el.

Reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic se desfășoară o dată la doi ani și vizează stabilirea unei relații strânse între UE și Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Până de curând, partea bielorusă, „care este un aliat al Rusiei”, a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe, amintește publicația.

Într-o conversație cu EU Observer, un oficial european a subliniat că Bruxellesul a ridicat între timp interdicția privind accesul lui Lukașenko și alți 169 de funcționari din Belarus în UE. Oficialul a explicat că Minskul a luat mai multe măsuri pentru a îmbunătăți relațiile cu UE: a eliberat deținuții politici, „nimeni nu mai fost batut la ultimele alegeri“ și au fost reluate discuțiile cu privire la drepturile omului.

Ambasada Belarusului la Bruxelles a confirmat că relațiile țării cu UE se „îmbunătățesc”.

Deputatul Parlamentului European din Lituania, Petras Austrevicius a declarta în legatura cu invitația făcută Belarusului că este „scandaloasă”.

Politicianul a cooperat îndeaproape cu opoziția din Belarus timp de 20 de ani. El consideră că activiștii opozitiei din Belarsu continua să se confrunte cu detențiil ilegale și alte forme de hărțuire. Ei vor fi demoralizați dacă Bruxelles va organiza o „recepție solemnă” lui Lukașenko.

Un alt oficial european și-a exprimat îngrijorarea că sosirea „dictatorului” din Belarus i-ar eclipsa pe liderii Georgiei, Moldovei și Ucrainei care doresc cu adevărat să adere la UE. „Întregul summit se va transforma în spectacolul lui Lukașenko”, a spus sursa EU Observer.

În același timp, unii comentatori evaluează propunerea UE din punct de vedere geopolitic. Astfel, fostul secretar general al NATO și fostul prim-ministru danez Anders Fogh Rasmussen, care în prezent oferă consultanță președintelui ucrainean, este convins că Europa va castiga din dialogul cu Lukașenko, deoarece aceasta poate slăbi „axa Moscova – Minsk“.

Expertul Centrului de Studii Politice Europene din Bruxelles (Centre for European Policy Studies), Hrant Kostanyan, declară că UE nu are niciun motiv să nu îl invite pe Lukașenko. „Aș putea vorbi ore în șir despre probleme legate de drepturile omului în Belarus, dar situația din Azerbaidjan este mult mai gravă. În Azerbaidjan, poți fi condamnat la mulți ani de închisoare pentru activitățile de opoziție, în Belarusul doar câteva zile”, spune el.

Potrivit lui Konstanyan, ținând seama de acești factori, Bruxellesul ar putea să nu-i invite deloc pe Lukașenko și Aliev. „Dar care atunci va fi sensul acestui summit?”, se întreabă el retoric.

Declarațiile summiturilor Parteneriatului Estic al UE din trecut au recunoscut oficial aspirațiile Georgiei, Moldovei și Ucrainei de a adera la UE. Dar, potrivit lui Konstanyan, în acest an această expresie poate să dispară din textul declaratiei sub presiunea Germaniei și a Olandei, care se opun extinderii blocului european.

În opinia lui Rasmussen, UE nu ar trebui să elimine partea ce ține de „recunoașterea aspirațiilor”, deoarece acest lucru poate dăuna reformei statelor post-sovietice. „UE ar trebui să radieze optimism și să încerce să inspire o nouă viață în Parteneriatul Estic și să nu arate oboseală”, este de părere politicianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău