Conducerea Ministerului Finanțelor a participat la ședințele anuale ale FMI și Băncii Mondiale

  • 17 Octombrie 2023 18:22
Conducerea Ministerului Finanțelor a participat la ședințele anuale ale FMI și Băncii Mondiale

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru, în calitate de guvernator al Băncii Mondiale din partea Republicii Moldova, a participat împreună cu secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Ion Gumene și reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, la ședințele anuale ale Grupului Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional (FMI), desfășurate la Marrakech, Maroc, în perioada 9-15 octombrie, se arată în comunicatul remis Radio Chișinău.

Reuniunile anuale din acest an au reflectat subiecte privitor la dezvoltarea și perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, eficiența asistenței externe, incluziunea și reziliența financiară, precum și alte subiect de interes comun.

Pe agenda conducerii Ministerului Finanțelor s-au regăsit o serie de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai FMI, ai Grupului Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai altor instituții financiare.

De asemenea, oficialii au avut o întrevedere cu reprezentanții Trezoreriei SUA. Discuțiile au vizat perspectivele bugetare ale Republicii Moldova, securitatea energetică și progresele înregistrate în cadrul programului cu FMI.

 Ministrul Rotaru s-a întâlnit și cu reprezentanții Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA), cu care au vorbit despre situația bugetară a Republicii Moldova, cadrul macroeconomic actual și cooperarea viitoare.

La Departamentul Afaceri Fiscale al FMI discuțiile s-au axat pe necesitățile de asistență tehnică, inclusiv, în ceea ce privește administrarea și performanțele vamale, împreună cu punerea în aplicare a noului Cod vamal; dezvoltarea suplimentară a capacităților legate de politica de cheltuieli, inclusiv salarizarea.

Conducerea Ministerului Finanțelor a avut întrevederi bilaterale cu miniștrii de finanțe /secretari de stat din Croația, România și Lituania. Discuțiile s-au referit în principal la situația bugetară actuală a Republica Moldova, criza energetică, asistența tehnică și financiară, oportunitățile de cooperare etc.

 Amintim că, reuniunile anuale ale Grupului Băncii Mondiale și FMI reunesc guvernatori, miniștrii de finanțe, parlamentari, directori din sectorul privat, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și cadre universitare pentru a discuta problemele și perspectivele economice de interes global.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău