Conducerea IGSU, întrevedere cu Directorul General al Direcției de Protecție Civilă Europeană, Maciej Popowski

  • 29 Octombrie 2023 09:35
Conducerea IGSU, întrevedere cu Directorul General al Direcției de Protecție Civilă Europeană, Maciej Popowski

Ieri, 28 octombrie 2023 la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut loc întâlnirea bilaterală a conducerii IGSU cu directorul general DG ECHO a Uniunii Europene, Maciej Popowski. Întrevederea oficialilor vine ca urmare a prezentării, anterior, a concluziilor identificate în urma evaluării inter pares a țării noastre în domeniul gestionării riscurilor de dezastre, se arată într-un comunicat al IGSU.

 
În cadrul întrunirii au fost abordate mai multe aspecte legate de sistemul de protecție civilă al Republicii Moldova. În acest sens, oficialii au discutat despre importanța Raportului Perre Review, care a cuprins principalele puncte forte ale sistemul de gestionare a riscurilor de dezastre ale țării noastre, dar și primele angajamente în domeniul protecției civile ale Republicii Moldova pentru anul 2024
 
Totodată, au fost puse în discuție subiecte privind gestionarea crizelor, evaluarea și prevenirea riscurilor, intervențiile în caz de urgențe, dezvoltarea voluntariatului în rândul pompierilor și salvatorilor, dar și oportunitățile asistenței și cooperării în situații excepționale.
 
De asemenea, reprezentanții delegației Uniunii Europene au făcut o vizită în teren, unde au fost prezenți la un exercițiu tactic, prin care au fost exersate capacitățile de intervenție a salvatorilor moldoveni la salvarea persoanelor de la înălțime, căutarea și deblocarea sinistraților de sub dărâmături.
 
Totodată, reprezentanții delegației au comunicat cu echipa USAR a Republici Moldova despre misiunile de intervenție în diverse situații excepționale. Aceștia au discutat despre misiunea din luna februarie 2023 din Turcia, unde echipa USAR a țării noastre a acordat asistență poporului turc în vederea recuperării și salvării oamenilor în urma seismului.
 
Mai mult, reprezentanții europeni au discutat cu salvatorii moldoveni despre dificultățile cu care s-au confruntat în misiunea de lichidarea a consecințelor cutremurului din Turcia.
 
Vizita de lucru a delegație Direcției Generale de Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar a Uniunii Europene ( DG ECHO) în Republica Moldova, reprezintă un aspect important pentru țara noastră în vederea îmbunătățirii capacităților de gestionare a riscurilor de dezastre, odată cu semnarea Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al UE.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău