Conducerea comunistă de la Beijing cenzurează criticile directorului OMS cu privire la politica „zero COVID” a Chinei

  • 11 Mai 2022 16:19
Conducerea comunistă de la Beijing cenzurează criticile directorului OMS cu privire la politica „zero COVID” a Chinei

China a cenzurat miercuri afirmațiile făcute de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, după ce acesta a criticat public politica „zero Covid” adoptată de conducerea comunistă, informează AFP, citată de Agerpres.

În timp ce restricțiile asociate COVID-19 sunt ridicate în întreaga lume, această țară asiatică, confruntată cu un val epidemic, continuă să impună lockdown-uri și carantine imediat ce apar câteva cazuri.

Împreună cu granițele aproape închise și cu o conectivitate aeriană internațională redusă, această politică provoacă o exasperare tot mai mare în China. În special la Shanghai (est), unde cei 25 de milioane de locuitori, aflați în lockdown de la începutul lunii aprilie, se plâng de probleme de aprovizionare și se tem să nu fie trimiși în centre de carantină cu un confort incert.

În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți, în remarci neobișnuit de critice la adresa Chinei, că politica „zero Covid” „nu este sustenabilă”.

„Trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a subliniat el.

În condițiile în care politica „zero Covid” este susținută cu tărie de cei mai înalți lideri comuniști, inclusiv de președintele Xi Jinping, cenzorii au intervenit rapid pentru a contracara răspândirea acestor afirmații.

Pe platforma de microblogging Weibo, hashtag-urile #Tedros și #OMS nu au mai dat miercuri niciun rezultat.

În ceea ce-i privește pe utilizatorii ultra-popularei rețele de socializare WeChat, aceștia nu pot redistribui sau prelua un articol de pe contul oficial al ONU, publicat pe platformă și care menționează criticile șefului OMS.

Cu toate acestea nu este cenzurată discutarea online a subiectului cu unul dintre contacte sau trimiterea pe pagina sa de WeChat a unor capturi de ecran ale articolelor sau tweet-urilor care menționează remarcile.

„Întreb cu umilință: va asculta guvernul nostru recomandările directorului general al OMS?”, a scris un utilizator de Weibo.

În ceea ce o privește, presa chineză păstrează tăcerea.

Fostul redactor-șef al tabloidului naționalist Global Times, Hu Xijin, foarte influent pe internet, consideră irelevante criticile OMS.

„Dacă ei spun că metoda chineză nu este sustenabilă, ar trebui să vină cu una mai eficace și mai sustenabilă. Dar ei nu oferă niciuna”, a scris el pentru cei 24 de milioane de urmăritori ai săi de pe Weibo.

„OMS nu își va asuma nicio responsabilitate dacă China relaxează (politica sa sanitară) și dacă numeroși oameni mor”, a adăugat el.

Renunțarea la politica „zero Covid” ar putea duce la 1,6 milioane de decese în țară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai și publicat marți în revista Nature.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău