Conducerea CFM, despre situația de la întreprindere

  • 08 Februarie 2021 12:42
Conducerea CFM, despre situația de la întreprindere

Reprezentanții întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova Moldovei” susțin că situația de la CFM a devenit un subiect foarte discutat în ultima perioadă. Însă, potrivit lor, situația creată nu este de astăzi și nici de ieri.

„Situația de la CFM a degradat continuu, începând cu aul 2009. Toate acțiunile întreprinse, iar uneori și lipsa de acțiuni în situații în care se cerea implicarea imediată, au dus la faptul că, deja în anul 2019, apăruseră premise reale pentru falimentul întreprinderii”, a declarat prim-vicedirectorul pentru planificare strategică, Vitalie Mucan, într-o conferință de presă la IPN.

În ultimul timp, situația de la CFM a constituit subiectul discuțiilor atât în Parlament, cât și în societate. „Pe bună dreptate, s-a menționat că situația nu este bună, dar, din păcate, nu s-au spus două lucruri extrem de importante. Și anume, cum s-a ajuns la această situație, inclusiv ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, pentru ca, în final, să ajungem unde suntem, dar și ce face actuala conducere a CFM pentru a redresa situația și pentru a da un nou impuls dezvoltării întreprinderii”, a notat prim-vicedirectorul CFM.

Potrivit lui, odată cu venirea la cârma întreprinderii a actualei conduceri, s-a purces la implementarea unui amplu program de reorganizări și modernizări. Și deși CFM s-a confruntat și încă se mai confruntă cu impactul pandemiei COVID-19, programul începe să dea rezultate.

„Astfel, începând cu anul 2020, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, pentru prima dată în ultimele trei decenii, au fost achiziționate 12 locomotive noi, fără de care CFM pur și simplu nu are avea viitor. Acum suntem în plin proces de reabilitare a infrastructuri pe tronsonul Bender - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulești, pe o distanță de aproximativ 233 de kilometri. Valoarea proiectului este de 55 de milioane de euro. Acest proiect se află în derulare, fiind la cea de-a doua etapă de licitație”, a notat Vitalie Mucan.

Un alt proiect ține de procurarea echipamentului automatizat și reabilitarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Chișinău - Ungheni. Proiectul este finanțat de Guvernul Republicii Franceze. „Țin să amintesc că acum CFM merge consecvent pe realizarea unui program de dezvoltare, care e prevăzut pentru a fi implementat până în 2031. Programul dat prevede așa etape ca – restructurarea instituțională a întreprinderii, necesarul de investiții, prognoze financiare și a traficului și surse financiare”, a menționat prim-vicedirectorul întreprinderi.

„Menționez toate aceste lucruri pentru a scoate în evidență toate eforturile titanice ce se depun nu doar pentru a salva Calea Ferată a Moldovei, ci și pentru a o moderniza și a o dezvolta continuu. Actuala administrației foarte bine înțelege cum și încotro trebuie să mergem. Calea aleasă este dezvoltarea transportului feroviar în Republica Moldov ași cu siguranță vom reuși”, a mai spus Vitalie Mucan.

La conferința de presă a participat și Vadim Șargarovschi, vicedirector general, responsabil de Activitatea Economică a CFM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
30,24
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău