Condițiile meteo din acest an ar putea afecta sectorul agricol

  • 31 Iulie 2019 09:02
Condițiile meteo din acest an ar putea afecta sectorul agricol

Ploile torențiale și furtunile de la sfârșitul primăverii și începutul verii, seceta din sudul și centrul Republicii Moldova din ultimele săptămâni ar putea afecta sectorul agricol, în special culturile de porumb și floarea soarelui. Suprafețele cultivate cu aceste culturi din raioanele de sud au avut de suferit și din cauza dăunătorilor. Biroul Național de Statistică a anunțat că, în prima jumătate a acestui an, producția vegetală a scăzut cu 8,8 la sută față de perioada similară a anului precedent, informează MOLDPRES.

Potrivit BNS, producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) a însumat, în ianuarie-iunie 2019, conform estimărilor preliminare, 5 miliarde 235,3 milioane de lei, în scădere cu 4,2 la sută (în prețuri comparabile) față de perioada respectivă a anului 2018. Micșorarea producției globale agricole a fost determinată și de scăderea producției animaliere cu 3,2 la sută.

Datele statistice mai relevă că în anul curent au fost însămânțate cu cereale și leguminoase pentru boabe, dar și culturi tehnice, suprafețe mai mici decât în anul precedent. Totodată, în ianuarie-iunie 2019, față de aceeași perioadă a anului precedent, în gospodăriile de toate categoriile a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) cu 3,1 la sută, care a fost influențată de scăderea producției în gospodăriile populației cu 6,6 la sută. În întreprinderile agricole producerea vitelor și păsărilor a crescut cu 0,6 la sută.

Producția de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 7,5 la sută, drept urmare a micșorării acesteia în gospodăriile populației cu 8,1 la sută, în timp ce în întreprinderile agricole producția de lapte a crescut cu 2,5 la sută.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” prognozează că în 2019 valoarea adăugată brută în sectorul agricol va crește relativ modest, cu 1,8 la sută, iar în 2020, în condiții climaterice normale, creșterea ar putea constitui puțin peste 4 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii anticipează pentru anul 2019 o creștere relativ modestă a sectorului agricol, de circa 1,5 la sută, iar ulterior o stabilizare a creșterii în intervalul de 2,6-3,6 la sută. Ritmul de creștere relativ scăzut din 2019 este explicat de minister prin faptul că „anii precedenți (în special 2016 și 2017) au fost cei mai rezultativi din toată perioada de relansare economică, iar atingerea unei creșteri ce ar depăși cu mult acele performanțe este incertă”.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău