Condițiile de transportare a coletelor și bagajelor neînsoțite

  • 25 August 2023 09:02
Condițiile de transportare a coletelor și bagajelor neînsoțite

Având în vedere faptul că sunt tot mai frecvente cazurile când coletele sau bunurile neînsoțite nu sunt prezentate și nu sunt declarate controlului vamal, Serviciul Vamal reamintește condițiile necesare a fi respectate în conformitate cu prevederile cadrului legal în vigoare.

Astfel, toate bunurile transportate prin intermediul coletelor sau bagajelor neînsoțite trebuie să fie declarate controlului vamal.

Bagajul neînsoțit include bunurile expediate de către proprietar (posesor) sau la indicația lui, care sunt deplasate peste frontiera vamală de către transportator și nu sunt însoțite de către proprietar (posesor).

La introducerea bagajului neînsoțit pe teritoriul vamal, persoana fizică sau transportatorul are obligația de a declara și achita drepturile de import, pe principii generale, organului vamal situat în punctul de trecere a frontierei de stat. Una dintre condiții pentru permiterea introducerii bunurilor respective este ca acestea să nu fie destinate activității comerciale sau de producție.

Controlul vamal al bagajelor neînsoțite se efectuează numai în prezența unui reprezentant împuternicit legal al posesorului bagajului, iar transportarea coletelor sau bagajelor neînsoțite peste frontiera vamală nu se admite fără reprezentantul legal al posesorului. Reprezentantul posesorului bagajului neînsoțit poate fi oricare persoană fizică cu capacitatea juridică deplină și care dispune de actul, ce confirmă dreptul său de a reprezenta acest bagaj.

Menționăm că, mecanismul de trecere a bunurilor și a mijloacelor de transport peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoanele fizice este stabilit de Regulamentul cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1185/2003. Prevederile legale indicate în Regulament se extind asupra tuturor persoanelor fizice (rezidenți, nerezidenți) care deplasează peste frontiera vamală bunuri, precum și mijloace de transport destinate uzului personal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău