Condițiile de transportare a coletelor și bagajelor neînsoțite

  • 02 Iulie 16:32
Condițiile de transportare a coletelor și bagajelor neînsoțite

Tot mai multe colete sau bunuri neînsoțite nu sunt prezentate și nu sunt declarate controlului vamal, iar în acest context, Serviciul Vamal a explicat condițiile necesare a fi respectate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, transmite Bizlaw.md.

Potrivit instituției, bunurile expediate de către proprietar (posesor) sau la indicația lui, care sunt deplasate peste frontiera vamală de către transportator și nu sunt însoțite de către proprietar (posesor) se califică drept bagaje neînsoțite, în temeiul unui document eliberat de proprietarul bunurilor sau unei dovezi de încheiere a contractului respectiv de transport, scrie sursa citată

La introducerea bagajului neînsoțit pe teritoriul vamal, persoana fizică sau transportatorul are obligația de a declara și achita drepturile de import, pe principii generale, organului vamal situat în punctul de trecere a frontierei de stat. Una din condiții pentru permiterea introducerii bunurilor respective este ca acestea să nu fie destinate activității comerciale sau de producție.

Controlul vamal al bagajelor neînsoțite se efectuează numai în prezența unui reprezentant împuternicit legal al posesorului bagajului, iar transportarea coletelor sau bagajelor neînsoțite peste frontiera vamală nu se admite fără reprezentantul legal al posesorului. Reprezentantul posesorului bagajului neînsoțit poate fi oricare persoană fizică cu capacitatea juridică deplină și care dispune de actul, ce confirmă dreptul său de a reprezenta acest bagaj.

Mecanismul de trecere a bunurilor și a mijloacelor de transport peste frontiera vamală a Republicii Moldova de către persoanele fizice este stabilit de Regulamentul cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1185/2003. Prevederile legale indicate în Regulament se extind asupra tuturor persoanelor fizice (rezidenți, nerezidenți) care deplasează peste frontiera vamală bunuri, precum și mijloace de transport destinate uzului personal.

Alte informații referitor la prevederile legale privind importul/exportul bagajului neînsoțit pot fi consultate accesând următorul link: https://customs.gov.md/ro/articles/bagajul-neinsotit .

Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău