Condiția pe care trebuie să o îndeplinească fermierii pentru a primi subvenții

  • 21 Iunie 2016 15:02
Condiția pe care trebuie să o îndeplinească fermierii pentru a primi subvenții

Din anul 2020 agricultorii care nu vor fi înscriși în Registrul de stat al fermierilor nu vor mai primi subvenții de la stat.

Acestea urmează să constituie 4% din valoarea bugetului național, vor fi plătite în maxim 60 de zile, iar pentru a beneficia de subvenții solicitanții vor trebui să achite 2% din suma cerută.

Acestea sunt prevederile noul Regulament privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli, discutat astăzi în cadrul unei mese rotunde și criticat de reprezentnții mai multor ascociații de fermieri. Aceștia insistă pe excluderea taxei de examinare a cererilor, majorarea până la 50% a plăților directe și insituirea unor plăți în avans.

Fondul de subvenționare în agricultură urmează să fie stabilit în fiecare an în mărime de 4% din valoarea bugetului național, ca să ajungă la 6% până în anul 2020.  Noul Regulament prevede noi criterii de eligibilitate, stabilirea unui termen de maxim două luni pentru examinarea cererilor de subvenționare, dar și instituirea principiului ”primul venit-primul servit”. Mai mult solicitanții de subvenții vor fi obligați să achite o taxă de 2% din suma solicitată, iar agricultorii care până în 2020 nu se vor înscrie în Registrul de stat al fermierilor nu vor putea beneficia de subvenții.

Potrivit șefului interimar al Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultura, Nicolae Ciubuc, în așa fel statul dorește să perfecționeze sistemul de subvenționare și să-l racordeze la normele internaționale.

Reprezentanții mai multor asociații de fermieri prezenți la ședință au criticat noul Regulament și au insistat pe introducerea unei scheme de subvenționare directă și a unor plăți directe complementare, care să cuprindă 50% din valoarea Fondului de subvenționare. De asemenea, agricultorii s-au arătat nemulțumiți și de introducerea taxei pentru examinare a cererilor de subvenționare.

Fermierii au insistat pe alocarea de plăți directe tuturor agricultorilor, și nu doar a celor care dețin în proprietate suprafețe mai mari de 1 hectar de teren arabil, dar și pe majorarea Fondului de subvenționare până la 1,5  miliarde de lei, față de doar 900 de milioane cât este prevăzut în Legea Bugetului de Stat pentru anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
0
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău