CONCURS: Cel mai bun concept spațial-urbanistic pentru două zone din capitală
-
03 Martie 2016 17:11
Ambasada Franței la Chișinău, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Primăria capitalei, anunță concurs național pentru cel mai bun concept spațial-urbanistic pentru două zone din capitală.
Este vorba despre zona protejată – strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Maria Cebotari și Alexandru Pușkin, și zona neprotejată – Circul cu zona adiacentă din bulevardul Renașterii. Inițiatorii concursului își propun ca în perspectivă aceste spații să fie parte din infrastructura turistică a orașului, un spațiu demn și reprezentativ pe plan național și important la scară europeană.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, prim-consilierul Ambasadei Franței, Jeremie Petit, a menționat că acest concurs poate fi o inspirație pentru renovarea Planului urbanistic al orașului Chișinău. „Acest proiect este prima etapă al unui nou program al Ambasadei Franței referitor la urbanism. Este o provocare mare în Chișinău, știți că sunt foarte multe probleme, sunt construcții ilegale, multe ambuteiaje, dar cred că sunt și foarte multe oportunități”, a notat Jeremie Petit. În opinia sa, Chișinăul este un oraș care are un mare potențial grație unui patrimoniu bogat și variat.
Directorul Agenției, Ion Ștefăniță, a menționat că acest concurs este un prim pas spre un urbanism durabil. „Ne dorim o stradă cu adevărat pietonală, vie, cu oameni, cu animație și acest lucru am considerat că ar fi perfect aici, în zona ultra-centrală, unde este toată infrastructura turistică a nucleului istoric”, a menționat Ion Ștefăniță. Potrivit lui, monumentele istorice și de arhitectură din această zonă vor fi puse în valoare prin amenajarea spațiului pietonal.
Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că în acest concurs se mizează foarte mult pe tinerii arhitecți, cu gândire nepoluată de modelele mai vechi în arhitectură și urbanistică. Potrivit lui, din moment ce nu se mai construiește stadionul olimpic din apropierea Circului, această zonă nu are vreo funcție anumită. „Aici sperăm că se va găsi o soluție. Trebuie să ținem cont că în afară de Circ, acolo este biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena, acolo este partea de cimitir care poate fi salvată la ziua de astăzi”, a menționat Nistor Grozavu.
Concursul are drept intenție de a atrage atenția specialiștilor în domeniul arhitecturii și urbanismului, persoane fizice și juridice licențiate în domeniu, ce sunt motivate în planificarea urbană și dezvoltarea durabilă a orașului. Proiectele schițe pot fi înaintate de participanții către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Ele vor fi examinate de un juriu mixt format din specialiști francezi și moldoveni în domeniul urbanistic. Data limită de depunere a proiectelor este 11 aprilie curent, iar câștigătorii vor fi anunțați pe data de 19 aprilie.