CONCLUZIILE coraportorilor APCE după vizita în R. Moldova

  • 29 Februarie 2016 19:07
CONCLUZIILE coraportorilor APCE după vizita în R. Moldova

O bună parte a cetățenilor din Republica Moldova nu au încredere în autoritățile de la Chișinău, iar tot mai mulți tineri doresc să plece din țară pentru că nu văd aici nicio perspectivă.

Este concluzia la care au ajuns coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskja și Ögmundur Jónasson, care au întreprins săptămâna trecută o vizită de documentare la Chișinău.

Cetățenii moldoveni nu au încredere în guvernare, iar Republica Moldova este „capturată” de oligarhi,  au constatat co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-au aflat la Chișinău săptămâna trecută. Concluziile co-raportorilor au fost publicate pe pagina electronică a APCE.

Coraportorii APCE subliniază că „din partea autorităților sunt așteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituțiilor democratice”.

Co-raportorii APCE au încurajat puterea din Republica Moldova să adopte și să pună în aplicare, reformele anunțate ce țin de independența sistemului judiciar, pluralismul și independența mass-media, lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului bancar.

Totodată, oficialii europeni și-au exprimat dorința ca ședințele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat, care în prezent au loc cu ușile închise, să fie deschise.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu susține că autoritățile au început deja realizarea mai multor reforme.

Pe de altă parte, deputatul PLDM Tudor Deliu menționează că europenii condiționează reformele cu reluarea finanțării, dar nu crede însă că autoritățile vor reuși să le realizeze.

Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei în 1995, când și-a asumat o serie de angajamente, unele dintre care, cum ar fi reforma procuraturii, nu au fost îndeplinite până în prezent. Astfel, ea este monitorizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de peste 20 de ani. Premierul Pavel Filip a declarat recent că autoritățile își doresc finalizarea etapei de monitorizare, dar experții de la Chișinău susțin că Republica Moldova încă nu este încă pregătită pentru așa ceva.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău