Concluziile comisiei parlamentare de mediu: Deși R.Moldova are o bună legislație și resurse financiare, situația ecologică de pe râul Bâc se agravează

  • 18 Septembrie 2019 15:35
Concluziile comisiei parlamentare de mediu: Deși R.Moldova are o bună legislație și resurse financiare, situația ecologică de pe râul Bâc se agravează

Deși Republica Moldova are o bună legislație de mediu, suficiente resurse financiare, totuși se confruntă cu problema mirosului urât în Capitală. Aceasta este una dintre concluziile comisiei parlamentare de mediu, care a discutat astăzi despre poluarea aerului din Chișinău și agravarea situației ecologice de pe râul Bâc. O relatare de Cristina Popușoi, pentru Radio România Chișinău

La Comisia parlamentară de mediu și dezvoltare regională, reprezentanții întreprinderii municipale „Apă Canal Chișinău” au declarat că mirosul urât din oraș este cauzat de cele câteva tone de nămol depozitat anterior pe câteva lacuri. Vina pentru mirosul urât ar reveni și agenților economici, care deversează ape uzate în cantități mari. Managerul de proiect de la Apă Canal Chișinău susține că întreprinderea are un proiect de puțin peste 60 de milioane de euro, susținut de bănci europene, dintre care de 24 sunt destinate reabilitării stației de epurare, dar acesta este în întârziere cu aproape un an.

„Acest proiect prevede modernizarea operatorului de apă în două etape, care cuprinde și  reabilitarea stației de epurare. Programul a fost demarat în 2015, contractul pe stația de epurare a fost semnat în iunie 2017, lucrările au început, am putea zice, la începutul anului 2018. Reabilitatea fazei de epurare în faza întâi, care prevede funcționarea stației pe baza procesului de nămol activat, cu reabilitatea principalelor instilații de apă și schimbarea principalelor echipamente, dar și construcția instalațiilor de fermentare.”

Președinta Comisei parlamentare de mediu și dezvoltare, Violeta Ivanov, consideră că actuala utilizare a geotuburilor pentru prelucrarea nămolului reprezintă o metodă primitivă, iar consecințele situației de mediu proaste nu sunt deocamdată cunoscute.

„Este o problemă ieșită din comun. Este clar că la stațiile de epurare se atestă un miros specific, dar în ultimele două luni s-a intensificat mirosul. Atunci când s-a decis să se utilizeze geotuburi pentru a rezolva problema nămolului, am fost împotrivă pentru că acestea sunt utilizate undeva în sătucuri mici, unde un geotub poate să se umple în 7-10 ani. Ele nu trebuie utilizate într-o Capitală.”

Reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru, atrage atenția că după ce au fost prelevate probe, acestea au arătat cantități mari de substanțe, care pot fi toxice.

„În probele pe care le-am prelevat, am găsit rezultate mai mari de câteva ori la conținutul de hidrogen sulfurat. Atâta timp cât nu vor fi examinate la concentrațiile respective nămolul și apele reziduale și nu se vor aplica măsurile necesare, atâta timp va mirosi în oraș.”

Reprezentanții întreprinderii Apă Canal speră că vor finaliza până în luna iunie a anului 2020 lucrările de instalare a tehnicii, fapt ce ar putea duce la diminuarea mirosului urât din Chișinău. Cât despre soluțiile pe termen scurt, autoritățile speră să composteze nămolul într-un proiect comun cu reprezentanții întreprinderii municipale „Spații  Verzi”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău