Concluzie API: „Materialele jurnalistice care vizează grupurile vulnerabile nu țin primele pagini ale ziarelor și nici nu sunt plasate la începutul buletinelor de știri la TV sau radio”

  • 22 Decembrie 2022 14:25
Concluzie API: „Materialele jurnalistice care vizează grupurile vulnerabile nu țin primele pagini ale ziarelor și nici nu sunt plasate la începutul buletinelor de știri la TV sau radio”

Materialele jurnalistice care vizează grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități, minoritățile etnice, minoritățile religioase, persoanele în etate și femeile, nu țin primele pagini ale ziarelor și nici nu sunt plasate la începutul buletinelor de știri la TV sau radio. Aceasta este constatarea primei monitorizări a instituțiilor mass-media din perspectiva diversității și incluziunii, realizată de Asociația Presei Independente. 

Din păcate în Rep. Moldova se menține încă tendința de a oferi politicului primele locuri din buletine de știri, chiar dacă nu se spune nimic nou și important. Temele de interes public trebuie să prevaleze în Republica Moldova, a declarat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Potrivit lui, proiectul realizat de asociație urmărește scopul ca într-un final să se contribuie la schimbarea opticii societății în general, dar și a jurnaliștilor în mod special:       

„Optica în sensul unei prezențe mai active și mai diverse a grupurilor de persoane dezavantajate și defavorizate în media, astfel încât societatea din Rep. Moldova să fie mai inclusivă, mai tolerantă și să promoveze diversitatea și pluralismul de viziuni, de opinii și de abordări. Din păcate acum din nou la diversele posturi de televiziune declarațiile politicului sunt pe locul întâi, chiar dacă politicul nu spune nimic absolut relevant ”, a spus Petru Macovei.

În cadrul monitorizării au fost urmărite în special aspecte ce țin de incluziune, toleranță și acceptare. În Rep. Moldova, în majoritatea cazurilor se găsesc știri preluate de la alte instituții mass media sau știri făcute în baza unor emisiuni difuzate la alte posturi TV și tot mai puține sunt investigațiile, spune jurnalista Natalia Porubin:                   

„Din păcate genurile jurnalistice cum ar fi investigația și articolele de problemă sunt într-un număr mult mai mic. De asemenea, avem un număr foarte mic despre persoanele care fac parte din grupurile LGBT, foști deținuți, persoane de etnie romă sau persoane care trăiesc cu HIV/SIDA. Totodată, este prezentă și abordarea prin clișee. Mai vedem și în unele buletine de știri termeni ca invalid sau retardat , ceea ce este absolut inadmisibil pentru cei care respectă codul deontologic și pretind că sunt jurnaliști profesioniști”, a declarat Natalia Porubin.

Natalia Porubin a venit și cu o listă de recomandări pentru instituțiile media din Republica Moldova, printre care identificarea subiectelor originale:
        
Recomandăm să avem cât mai multe materiale despre toate grupurile care sunt în Republica Moldova, pentru că în afară de crizele cu care ne confruntăm există oameni concreți care trebuie să apară în buletine de știri. O altă recomandare este să renunțăm la abordarea senzațională și îngustă a subiectelor. Atunci când scriem despre grupurile vulnerabile să le solicităm opinia și să fim atenți la terminologie. Toți suntem în goana după știri și lumea citește acum doar titluri. Însă oamenii așteaptă subiecte interesante și ele sunt, trebuie doar să urmărim și să dedicăm mai mult timp”, spune Natalia Porubin.

Monitorizarea instituțiilor mass-media din perspectiva diversității și incluziunii, a fost realizată de Asociația Presei Independente pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2022. În total, au fost monitorizate zece instituții de presă: Ziarul de Gardă, SP Bălți, Agora.md, NewsMaker.md, Știri.md, Canal 3, Moldova 1, NTV, Pro TV și Radio Moldova.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău