Comunitatea LGBT, întâmpinată cu cântece bisericeşti şi stropită cu agheasmă (Revista presei)

  • 22 Mai 2017 09:34
Comunitatea LGBT, întâmpinată cu cântece bisericeşti şi stropită cu agheasmă (Revista presei)

Revista presei din 22 mai 2017

Marşul „Fără frică”, la Chişinău. Comunitatea LGBT a fost întâmpinată cu cântece bisericeşti şi stropită cu agheasmă, titrează Adevărul.
Centrul de Informaţii Genderdoc-M, care promovează drepturile persoanelor cu orientare sexuală netradiţională, a organizat duminică, marşul de solidaritate „Fără Frică”. Evenimentul a avut loc în centrul Chişinăului şi nu a trecut fără incidente, în paralel fiind organizat un contramarş a celor care se opun drepturilor comunităţii LGBT în Moldova, în frunte cu un grup de preoţi. Manifestanţii LGBT nu au ajuns până la destinaţia propusă, ci doar până la intersecţia străzii Vasile Alexandri, deoarece cele două marşuri, al comunităţii LGBT şi a promotorilor familiei tradiţionale, s-au apropiat la o distanţă mult prea mică, existând riscul escaladării unui conflict. Marşul promotorilor valorilor tradiţionale avea loc la fel pe strada Bucureşti, spre direcţia celui LGBT. 

Nicolae Negru scrie în Ziarul National că e dreptul oricărei minorități să-și manifeste „curajul”, „mândria” și alte calități, în limitele permise de lege și de bunul-simț, și se solidarizează cu oricine se simte neacceptat de regimuri politice, societăți și arătat cu degetul din motive de „tradiție”, „credință”, ideologie, geografie. Ceea ce îl deranjează pe autor  în legătură cu „Marșul Fără Frică” e nesimțirea lui Dodon, setea lui infernală de publicitate, faptul de a nu rata niciun singur moment pentru a ne ține lecții de „ortodoxie”, „patriotism” și „statalism”. Ar fi fost de-a mirării dacă ar fi tăcut de data aceasta. O fi crezând el că funcția de președinte îi dă dreptul moral să vorbească în numele „întregii societăți”, să se posteze ca cerber al „valorilor noastre tradiționale, religiei ortodoxe și moralității”? Politicienii hoți, ca Dodon, pun în pericol familia „tradițională”, nu un marș al unei minorități, subliniază Nicolae Negru. Un președinte e obligat să țină cont de interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Dacă aceasta e prea mult pentru el, ar fi bine măcar să mai tacă, din când în când, căci campania electorală s-a încheiat, îi sugerează publicistul. 

Ziarul de Gardă scrie că miliardele pentru drumuri, în conturile firmelor afiliate unor foşti sau actuali funcţionari. Compania familiei directorului general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a obţinut în ultimii ani puţin peste 10% din toate contractele de construcţie sau renovare a drumurilor din R.Moldova, în conturile firmei intrând 740 milioane de lei din totalul celor 6,38 de miliarde alocate în ultimii 7 ani din fondul rutier şi din surse externe. De fapt, practic toate companiile care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparaţia drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foşti funcţionari sau politicieni. În total, şase companii au încasat 55% din cele 3,7 miliarde de lei alocate din fondul rutier în 2010-2016 şi 1/3 din banii care au circulat în acest domeniu în intervalul respectiv de timp. Aceste firme au obţinut şi alte zeci sau chiar sute de milioane de lei după ce au subcontractat lucrări câştigate de companii internaţionale, bani care nu pot fi contabilizaţi, informaţia despre subcontractanţi nefiind publică. 

Timpul ajunge la concluzia că guvernarea (Partidul Democrat) îi protejează în mod evident pe demnitarii cu probleme de integritate care se află sub protecția sa și din câte ne demonstrează cei de la Anticorupție, inclusiv pe cei din PSRM. Partidului îi convine să avem un jurnalism steril, plin de știri despre starea vremii, furturi și omoruri ordinare, precum și interviuri cu simpatizanții sau membrii săi. Și așa ne-am întors cu opt ani în urmă. Ca și atunci, țara ne este condusă de un singur partid. Deși ni s-a promis că oamenii lui Voronin vor mânca pușcăria, persoane influente de atunci au astăzi funcții și mai importante (chiar și șeful statului!) sau lucrează direct pentru liderul partidului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
2,08 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:3,1 m/s
Wed
4 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău