Comunitatea LGBT, întâmpinată cu cântece bisericești și stropită cu agheasmă (Revista presei)

  • 22 Mai 2017 09:34
Comunitatea LGBT, întâmpinată cu cântece bisericești și stropită cu agheasmă (Revista presei)

Revista presei din 22 mai 2017

Marșul „Fără frică”, la Chișinău. Comunitatea LGBT a fost întâmpinată cu cântece bisericești și stropită cu agheasmă, titrează Adevărul.
Centrul de Informații Genderdoc-M, care promovează drepturile persoanelor cu orientare sexuală netradițională, a organizat duminică, marșul de solidaritate „Fără Frică”. Evenimentul a avut loc în centrul Chișinăului și nu a trecut fără incidente, în paralel fiind organizat un contramarș a celor care se opun drepturilor comunității LGBT în Moldova, în frunte cu un grup de preoți. Manifestanții LGBT nu au ajuns până la destinația propusă, ci doar până la intersecția străzii Vasile Alexandri, deoarece cele două marșuri, al comunității LGBT și a promotorilor familiei tradiționale, s-au apropiat la o distanță mult prea mică, existând riscul escaladării unui conflict. Marșul promotorilor valorilor tradiționale avea loc la fel pe strada București, spre direcția celui LGBT. 

Nicolae Negru scrie în Ziarul National că e dreptul oricărei minorități să-și manifeste „curajul”, „mândria” și alte calități, în limitele permise de lege și de bunul-simț, și se solidarizează cu oricine se simte neacceptat de regimuri politice, societăți și arătat cu degetul din motive de „tradiție”, „credință”, ideologie, geografie. Ceea ce îl deranjează pe autor  în legătură cu „Marșul Fără Frică” e nesimțirea lui Dodon, setea lui infernală de publicitate, faptul de a nu rata niciun singur moment pentru a ne ține lecții de „ortodoxie”, „patriotism” și „statalism”. Ar fi fost de-a mirării dacă ar fi tăcut de data aceasta. O fi crezând el că funcția de președinte îi dă dreptul moral să vorbească în numele „întregii societăți”, să se posteze ca cerber al „valorilor noastre tradiționale, religiei ortodoxe și moralității”? Politicienii hoți, ca Dodon, pun în pericol familia „tradițională”, nu un marș al unei minorități, subliniază Nicolae Negru. Un președinte e obligat să țină cont de interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Dacă aceasta e prea mult pentru el, ar fi bine măcar să mai tacă, din când în când, căci campania electorală s-a încheiat, îi sugerează publicistul. 

Ziarul de Gardă scrie că miliardele pentru drumuri, în conturile firmelor afiliate unor foști sau actuali funcționari. Compania familiei directorului general al Agenției Relații Funciare și Cadastru a obținut în ultimii ani puțin peste 10% din toate contractele de construcție sau renovare a drumurilor din R.Moldova, în conturile firmei intrând 740 milioane de lei din totalul celor 6,38 de miliarde alocate în ultimii 7 ani din fondul rutier și din surse externe. De fapt, practic toate companiile care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparația drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foști funcționari sau politicieni. În total, șase companii au încasat 55% din cele 3,7 miliarde de lei alocate din fondul rutier în 2010-2016 și 1/3 din banii care au circulat în acest domeniu în intervalul respectiv de timp. Aceste firme au obținut și alte zeci sau chiar sute de milioane de lei după ce au subcontractat lucrări câștigate de companii internaționale, bani care nu pot fi contabilizați, informația despre subcontractanți nefiind publică. 

Timpul ajunge la concluzia că guvernarea (Partidul Democrat) îi protejează în mod evident pe demnitarii cu probleme de integritate care se află sub protecția sa și din câte ne demonstrează cei de la Anticorupție, inclusiv pe cei din PSRM. Partidului îi convine să avem un jurnalism steril, plin de știri despre starea vremii, furturi și omoruri ordinare, precum și interviuri cu simpatizanții sau membrii săi. Și așa ne-am întors cu opt ani în urmă. Ca și atunci, țara ne este condusă de un singur partid. Deși ni s-a promis că oamenii lui Voronin vor mânca pușcăria, persoane influente de atunci au astăzi funcții și mai importante (chiar și șeful statului!) sau lucrează direct pentru liderul partidului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău