Comunitatea Energetică Europeană vrea ca în Serbia să ajungă gaze naturale din Azerbaidjan și România

  • 07 Februarie 2019 17:21
Comunitatea Energetică Europeană vrea ca în Serbia să ajungă gaze naturale din Azerbaidjan și România

Decizia Comunității Energetice Europene potrivit căreia gazoductul TurkStream trebuie să transporte și gaze naturale din alte surse decât Rusia sugerează pentru Serbia două posibile opțiuni: gaze naturale din Azerbaidjan, care ar urma să înceapă să fie livrate din 2020, și gaze naturale din România, susține un articol publicat joi în cotidianul sârb Politika, preluat de Tanjug și Agerpres.

Publicația menționată susține că noul terminal de gaze lichefiate, care este construit în prezent în Grecia, ar servi acestui scop.

Atunci când a fost întrebat dacă are sens să nu i se permită firmei Gastrans, o companie mixtă Serbia-Rusia care va construi porțiunea din Serbia a gazoductului TurkStream din fonduri proprii, să fie proprietarul conductei și al gazelor furnizate, Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunității Energetice a spus că cel de-al treilea pachet energetic nu permite un astfel de scenariu.

Răspunzând la comparația cu Germania, care a construit gazoductul Nord Stream 1, unde ponderea gazului rusesc ajunge până la 90%, Kopac a spus că Secretariatul a fost guvernat întotdeauna de aceleași principii ale legislației europene.

"Interesul nostru principal este avantajul consumatorului în statele membre, precum și în Serbia. Competiția este întotdeauna în beneficiul consumatorilor. Gazele naturale rusești sunt mai scumpe acolo unde nu este concurență și acest lucru se aplică și Serbiei, indiferent de cât de bune sunt relațiile politice dintre două țări", a declarat Janez Kopac pentru cotidianul Politika.

La finele lunii trecute, Bulgaria a anunțat că va construi un gazoduct pentru a transporta, în principal, gaze naturale rusești către Serbia, de la granița sa cu Turcia, după ce trei companii, inclusiv Gazprom, au depus oferte angajante pentru extinderea capacității rețelei sale de gaze.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău