Comuniștii îi cer Guvernului să declare stare de urgență

  • 03 Iulie 2013 13:26
Comuniștii îi cer Guvernului să declare stare de urgență

Partidul Comuniștilor îi cere Guvernului să declare stare de urgență în Republica Moldova ca urmare a secetei prelungite din acest an.

Comuniștii insistă ca miniștrii să prezinte raporturi în Parlament despre acțiunile pe care le-au întreprins pentru a combate efectele secetei. Ministrul agriculturii Vasile Bumacov afirmă însă că, în pofida condițiilor meteo dificile, roada din această vară nu va fi cu mult mai mică decât media din ultimii 20 de ani. 

Grupul parlamentar al comuniștilor l-a audiat astăzi pe ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, acuzând autoritățile că nu au întreprins acțiunile necesare pentru a se evita ceeea ce ei au numit ”situația catastrofală din sectorul agricol”. Terenurile agricole cultivate s-au redus cu o treime în acest an, iar subvențiile au scăzut de două ori, susțin comuniștii. În plus, guvernul intenționează să majoreze Taxa pe Valoarea Adăugată la producția agricolă primară și accizele la motorină, afirmă deputații PCRM. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că în condițiile în care roada în acest este extrem de redusă,trebui declarată stare de urgență.

În replică, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, spune că deși condițiile meteo au fost deosebit de grele, începând cu toamna anului trecut, roada de cartofi va fi mai mare decât media din ultimii 20 de ani, iar cea porumb, sfecla de zahăr și floarea soarelui doar puțin sub medie. Roada de grâu a fost cu o treime mai mică decât media, dar au fost ani și  mai grei, potrivit lui Vasile Bumacov. În opinia sa, șansele ca pâinea să se scumpească sunt reduse, întrucât Republica Mooldova dispune de sufieinte rezerve de grâu pentru a-și asigura consumul intern.

Amintim că situația grea din agricultură, ca urmare a secetei severe din ultimele săptămâni a fost discutată și la comisia guvernamentală pentru situații excepționale. Potrivit autorităților, seceta a afectat 90% din terenurile agricole. Experțiiii se așteaptă la o creștere a prețurilor  la produselea agricole, iar agricultorii sunt îngrijorați de intenția guvernului de a majora TVA la produsele agricole de la 8 la 20 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău