Inițiativă de a introducere în Constituție a clauzei privind posibilitatea ieșirii Găgăuziei din componența R.Moldova

  • 05 Martie 2019 09:35
Inițiativă de a introducere în Constituție a clauzei privind posibilitatea ieșirii Găgăuziei din componența R.Moldova

În Adunarea Populară de la Comrat a fost lansată propunerea de a include în Constituție a unei prevederi ce i-ar permite UTA Găgăuzia să iasă din componența R. Moldova. Acest lucru urmează să se întâmple doar în cazul în care țara își va pierde suveranitatea.

Proiectul de modificare a Constituției a fost plasat pe site-ul Adunării Populare a Găgăuziei. Documentul se află în proces de elaborare. Autorii inițiativei așteaptă propuneri de modificare a proiectului, scrie gagauzinfo.md.

Astfel, în proiect este stabilit dreptul Adunării Populare de a adopta legi și reglementări locale în limitele competenței sale.

De asemenea, documentul prevede procedura de adoptare de către Parlament a modificărilor la legislația privind drepturile și competențele Găgăuziei: legea privind statutul special al autonomiei poate fi schimbată „doar cu trei cincimi din voturile membrilor aleși ai Parlamentului” și numai „în baza unor decizii care coincid ale Parlamentului și ale Adunării Naționale”.

În același timp, pentru reorganizarea activităților în instituțiile de stat din autonomie "este necesar un răspuns pozitiv din partea Comitetului executiv al Găgăuziei".

Potrivit proiectului, „în cazul unei schimbări a statutului Republicii Moldova, ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”, informează gagauzinfo.md.

În plus, la sugestia părții găgăuze, Curtea Constituțională ar trebui să monitorizeze constituționalitatea legilor și deciziilor locale ale Adunării Populare a Găgăuziei, precum și a hotărârilor Comitetului Executiv al Găgăuziei.

De menționat că dreptul Găgăuziei la autodeterminare externă în cazul în care R. Moldova își pierde independența a fost consacrat în cadrul unui referendum organizat în autonomie la 2 februarie 2014. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău