Computere în valoare de un milion de dolari, donate de partenerii internaționali, vor fi distribuite în instituțiile medicale din R. Moldova

  • 17 Ianuarie 2023 13:15
Computere în valoare de un milion de dolari, donate de partenerii internaționali, vor fi distribuite în instituțiile medicale din R. Moldova

Computere în valoare de un milion de dolari, donate de partenerii internaționali, vor fi distribuite în instituțiile medicale din Rep. Moldova, pentru a consolida sistemul de monitorizare și raportare a vaccinării contra Covid-19, dar și altor boli contagioase, transmite Radio Chișinău.

Deși în medicina primară există deja un sistem de acest fel, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, afirmă că acesta practic nu este utilizat. Astfel, medicii de familie, în special cei din sate, urmează să fie instruiți în acest sens, a precizat astăzi, ministra la evenimentul de oferire a donației. 

Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, toate calculatoarele vor ajunge în instituțiile medicale, în special la cele din sate, astfel încât să fie facilitată utilizarea sistemelor informaționale. Deși în medicina primară există deja un sistem de monitorizare de acest fel, ministra afirmă că acesta practic nu este utilizat. Totodată, Ala Nemerenco a subliniat faptul că aceste donații vor îmbunătăți sistemul de supraveghere a maladiilor contagioase.

Mai mult decât atât, instituțiile internaționale vor veni cu un curs de instruire pentru medicii de familie, în special din zonele ruralele, deoarece cunoaștem că abilitățile lor sunt, probabil, insuficiente pentru a utiliza aceste sisteme”, a spus Ala Nemerenco.

Prezent la eveniment, șeful adjunct al misiunii USAID Moldova, John Riordan, a accentuat că donația va spori accesul la sistemul informațional cu privire la imunizare, astfel încât procesul de vaccinare contra Covid-19 și altor boli să poată fi urmărit în timp real. Totodată, acest sistem va ajuta autoritățile să încurajeze cetățenii să se imunizeze.

 „De asemenea, va fi identificată acea populație care este eligibilă pentru a obține vaccinuri esențiale contra unor boli care pot fi prevenite”, a afirmat John Riordan.

Echipamentul IT oferit reprezintă o investiție în modernizarea și digitalizarea sistemului de sănătate din Rep. Moldova, lucru care va atenua presiunea asupra lucrătorilor din domeniul sănătății și va îmbunătăți, în cele din urmă, calitatea serviciilor de sănătate, inclusiv intervențiile de imunizare de rutină, a afirmat reprezentanta UNICEF, Maha Damaj. Totodată, aceasta a precizat să sistemul informațional va ajuta nu doar la determinarea progresului privind imunizarea, ci și la identificarea posibilelor lacune.

 „În acest fel, putem implementa rapid o campanie sau putem adăuga un alt serviciu medical pentru a proteja copiii noștri de boli infecțioase”, spune Maha Damaj .

Echipamentele IT, în valoare de aproape 1 000 000 de dolari, au fost oferite Ministerului Sănătății de către OMS și UNICEF, cu suportul USAID.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău