Complex memorial dedicat angajaților SMURD decedați acum un an (Foto)

  • 04 Iunie 2017 17:38
Complex memorial dedicat angajaților SMURD decedați acum un an (Foto)


Sursa: Facebook.com/Daniel Ioniță

Duminică, 4 iunie, în apropierea satului Haragîș, raionul Cantemir, a avut loc inaugurarea complexului-memorial, dedicat echipajului aerian SMURD. Amintim, că anul trecut, pe doi iunie, un elicopter SMURD, aflat în misiune, s-a prăbușit, pierzîndu-și viața patru membri ai echipajului.

Un complex memorial, dedicat celor patru membri ai echipajului aerian SMURD decedați acum un an aflați în misiune în Republica Moldova , a fost inaugurat duminică în apropierea satului Haragîș, raionul Cantemir, în prezența mai multor oficiali din Republica Moldova și România.

Complexul memorial reprezintă o alee cu o lungime de peste 50 de metri, constituit din trei elemente: o troiță, o pistă de aterizare pentru elicoptere și o placă comemorativă din marmură. Cheltuielile pentru edificare au fost acoperite din donații adunate în Republica Moldova și România.

Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, fondatorul SMURD, a subliniat că misiunea de salvare a vieților nu are granițe, iar colaborarea între România și Republica Moldova  este un exemplu pentru alte țări europene al modului în care se poate conlucra.

Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru munca de salvare a vieților omenești pe care eroii români au făcut-o în Republica Moldova, menționând că monumentul dezvelit la Haragâș va păstra vie memoria acestora: „Astăzi, la un an de la moartea lor tragică în misiune, îi cinstim pe acești patru eroi – Doru Gavril, Voicu Șocae, Mihaela Dumea și Gabriel Sandu. Nu îi vom uita niciodată”.

Totodată, Pavel Filip a accentuat importanța colaborării cu serviciile de urgență din România pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră și a mulțumit celor care activează în cadrul SMURD România pentru implicare și profesionalism. „Relațiile omenești sunt foarte importante. Dincolo de faptul că avem o istorie comună, că inimile noastre bat în același ritm, noi facem tot posibilul pentru a ne apropia și mai mult. Vă asigur de toată recunoștința Republicii Moldova și mulțumesc tuturor celor care contribuie ca acest proiect să fie unul de succes”, a spus Premierul.

La rândul său, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că România a susținut și va susține în continuare Republica Moldova. „Vom fi tot timpul alături de dvs, vom susține parcursul european al Republicii Moldova. Proiecte cum este SMURD și altele pe care vrem să le dezvoltăm în domeniul sănătății și în cel al educației au menirea de a contribui la sporirea încrederii și asigurarea bunăstării pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Prutul ne desparte, dar ne unește o mare dragoste frățească”, a adăugat diplomatul român.

Până în prezent, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a efectuat peste 3000 de intervenții pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 28 – aeromedicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău