Companiile din sectorul privat și Guvernul vor fi ghidate în extinderea politicilor și practicilor prietenoase familiei

  • 24 Septembrie 2020 15:08
Companiile din sectorul privat și Guvernul vor fi ghidate în extinderea politicilor și practicilor prietenoase familiei

În Republica Moldova, 9 din 10 femei cu copii cu vârsta de până la 3 ani nu sunt angajate în câmpul muncii. Stereotipurile și normele discriminatorii de gen împiedică participarea activă a femeilor pe piața muncii și în viața socială și descurajează bărbații să se implice în îngrijirea copiilor. În cadrul unui proiect regional, care implică și Republica Moldova, Fondul ONU pentru Populație, în parteneriat cu Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) și cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, își propun să promoveze un mediu favorabil pentru echilibrul durabil dintre viața profesională și viața personală în rândul femeilor și al bărbaților, transmite IPN.

 

Companiile din sectorul privat și Guvernul vor fi ghidate în extinderea politicilor și practicilor prietenoase familiei. Vor fi încurajate să aplice programe de lucru flexibile, dar și programe de sănătate pentru angajați. Aici vorbim și despre concedii medicale, concedii de îngrijire a membrilor de familie bolnavi sau cu dizabilități, dar și de organizarea în cadrul întreprinderilor a spațiilor pentru alăptare sau a camerelor de odihnă pentru copii.


Ludmila Andronic, expertă în comunicare și moderatoare a evenimentului de lansare a proiectului, a spus că acesta are ca scop schimbarea situației actuale din țară și a mentalității populației. „Și anume, va promova schimbarea treptată a viitorului a mii de femei și bărbați, va asigura egalitatea și echitatea acestora”.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova, a declarat că acest proiect are în vedere necesitățile imperative ale societății Republicii Moldova în ceea ce privește susținerea familiilor, și mai ales a femeilor, pentru ca acestea să-și poată echilibra viața profesională și personală și pentru a-și putea îndeplini toate aspirațiile profesionale.

„Cu toții știm că politicile familiale fac parte din politicile sociale, iar politicile de acest fel reprezintă o generație nouă a politicilor. Pentru UNFPA este esențială puterea de alegere în ceea ce privește dezbaterile în domeniul politicilor familiale pentru că privilegiul de a putea face o alegere ar trebui să fie disponibil în mod egal, atât bărbaților cât și femeilor”, a subliniat Nigina Abaszada.

Politicile prietenoase familiei adoptate de guvernele și mediul de afaceri din unele țări au dus la sporirea numărului de femei angajate, participarea mai activă a bărbaților la sarcinile domestice și cele de îngrijire și alte beneficii.

Proiectul „Mai Multe Oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova” este prevăzut pentru anii 2020-2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău