Companiile din R.Moldova au posibilitatea să participe la un program prin care să fie ajutate să-și exporte produsele peste hotare

  • 02 Februarie 2021 12:01
Companiile din R.Moldova au posibilitatea să participe la un program prin care să fie ajutate să-și exporte produsele peste hotare

Companiile din Republica Moldova au posibilitatea să participe la un program prin care să fie ajutate să-și exporte produsele peste hotare. Programul „Misiuni de afaceri pentru export” este finanțat de Banca Mondială și vine în contextul unei scăderi a exporturilor anul trecut.

Programul de promovare și de extindere a exporturilor din Republica Moldova se referă la trei sectoare cheie: fructele proaspete și procesate, electronică și fabricarea de mobilă. În cadrul proiectului vor fi selectate 30 de companii. Oamenii de afaceri vor discuta direct cu potențialii importatori din afara Republicii Moldova, ca apoi să-și valorifice produsele pe piața externă. Proiectul este finanțat de Banca Mondială și realizat de Agenția pentru Investiții. Unul dintre experții proiectului, Andrei Crigan, explică destinațiile preferate pentru exportul produselor autohtone.

La procesarea de fructe avem foarte mulți producători în Republica Moldova, peste 200 de exportatori în aceste categorii. Dacă ne referim la sectorul de electronică, avem și acolo 100 de exportatori. Iar în sectorul de mobilă avem peste 40. Fructele sunt cel mai solicitate în Germania și țările baltice. Produsele electronice și cele de mobilă ar avea mai mult succes în Germania și România, a spus Andrei Crigan.

Programul ar trebui să-i ajute pe producătorii din Republica Moldova să depășească și barierele birocratice, spune directorul Unității de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității (UIPAC), Aureliu Casian.

Ideea acestui program este de a promova și impulsiona exporturile, fapt imposibil fără crearea unor reguli de joc clare. Din acest motiv, un aspect important de sprijin este simplificarea mediului de afaceri în interacțiunea acestuia cu activitățile statului, prin crearea regulilor de joc clare, simplificarea procedurilor în interacțiunile mediului de afaceri cu statul, a precizat Aureliu Casian.

Antreprenorii care se ocupă cu exportul de fructe, produse electronice și mobilă pot depune actele pentru a se înscrie în acest program până la data de 12 februarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău