Companii lansate de migranți vor primi finanțare de la stat până la 250 de mii de lei

  • 16 Aprilie 2022 11:34
Companii lansate de migranți vor primi finanțare de la stat până la 250 de mii de lei

Primele 41 de companii lansate de migranți sau rudele acestora de gradul I vor primi finanțare de la stat de până la 250 de mii de lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiționale depuse de reprezentanții diasporei au fost aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), informează IPN.

Suma totală a granturilor este de circa 10 milioane de lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui  circa  24 de milioane lei. Conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri și 40 de femei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

„La ora actuală, pentru Programul PARE 1+1 recepționăm în regim continuu cereri de înscriere și proiecte investiționale pentru a atrage remitențele în economia națională și a susține revenirea lucrătorilor migranți acasă”, a declarat directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea.

Managerii celor 41 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, România, Marea Britanie și Germania.

Circa 80 la sută din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în  23 de raioane ale țării. Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii. Alte 15 afaceri  în domeniul prestării serviciilor, iar cinci întreprinderi activează în industria prelucrătoare.

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din anul 2010. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 de mii de lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova care muncesc peste hotare și beneficiari de remitențe – rude de gradul I.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău