Companie aeriană din Iran, suspectată că ar fi folosită în scopuri militare, cu drepturi retrase în Germania

  • 21 Ianuarie 2019 12:48
Companie aeriană din Iran, suspectată că ar fi folosită în scopuri militare, cu drepturi retrase în Germania

Berlinul a retras dreptul de a opera în Germania unei companii aeriene iraniene, suspectată că ar fi folosită în scopuri militare

Berlinul a retras companiei aeriene iraniene Mahan Air dreptul de a opera în Germania, a declarat luni o sursă guvernementală germană, afirmând că există îngrijorări legate de siguranță și suspiciunea că această companie aeriană este folosită în scopuri militare, relatează Reuters.

Guvernul german suspectează compania aeriană, care se află pe o listă de sancțiuni a SUA din 2011, că este utilizată în scopuri militare de către Gardienii Revoluției din Iran, precum și pentru activități teroriste. 

Mai multe state din Uniunea Europeană acuză Iranul de operațiuni de spionaj sau plănuirea unor atacuri în Europa. 

Sursa guvernamentală a afirmat că interzicerea dreptului de a opera pentru compania Mahan Air nu face parte din sancțiunile generale impuse Iranului.

Uniunea Europeană a impus la începutul lunii ianuarie sancțiuni împotriva serviciilor de informații iraniene și a doi oficiali iranieni acuzați de implicare într-o serie de asasinate și comploturi împotriva disidenților din Olanda, Danemarca și Franța, relatează AFP.

Aceste sancțiuni europene, luate în unanimitate, prevăd înghețarea fondurilor și a activelor celor doi oficiali ai 'Direcției pentru Securitate Internă' din cadrul serviciilor de informații iraniene, dar nu vizează companii iraniene.

Compania Mahan Air, cu sediul în Teheran, a fost plasată pe lista neagră a SUA la sfârșitul anului 2011 pentru presupus sprijin material și tehnic pentru Forța Al-Qods, unitate de elită a Gardienilor Revoluției, considerată de Washington o organizație teroristă.

Începând cu luna mai, Ministerul american al Finanțelor a amenințat cu sancțiuni orice țară sau companie care furnizează celor 31 de aeronave a două companii aeriene iraniene autorizație de aterizare sau de servicii, precum cele de catering.

Washingtonul, prin ambasadorul său la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al președintelui american Donald Trump, exercită presiuni zilnice asupra grupurilor germane pentru a părăsi Iranul.

Deutsche Bahn, Deutsche Telekom, Daimler și Siemens au anunțat deja că preferă să-și oprească activitățile în Iran.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău