Compania ucraineană Naftogaz dezminte informația difuzată de Gazprom că o parte din volumele de gaze destinate Rep. Moldova ar rămâne pe teritoriul ucrainean

  • 22 Noiembrie 2022 17:00
Compania ucraineană Naftogaz dezminte informația difuzată de Gazprom că o parte din volumele de gaze destinate Rep. Moldova ar rămâne pe teritoriul ucrainean

Compania ucraineană Naftogaz dezminte informația difuzată de Gazprom precum că o parte din volumele de gaze destinate Rep. Moldova ar rămâne pe teritoriul ucrainean, transmite Radio Chișinău.

Operatorul ucrainean de transport gaze precizează într-un comunicat de presă că toate volumele de gaze naturale care au fost primite la punctul de intrare din Fed. Rusă, „Sudzha”, pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Rep. Moldova, „Oleksiivka” și „Grebeniki”.

Naftogaz mai notează că prin amenințarea cu reducerea volumelor către Moldova, Gazprom încearcă să priveze această țară de oportunitatea utilizării sistemului ucrainean de transport dar și de posibilitatea aprovizionării cu gaze în regim revers, crescând astfel dependența de gazul natural rusesc la începutul sezonului de încălzire.

Amintim că „Gazprom”-ul a anunțat astăzi că ar putea reduce livrările zilnice de gaze  către Republica Moldova prin Ucraina din cauza că o parte a gazelor rusești destinate consumatorilor din Rep. Moldova ar rămâne pe teritoriul ucrainean.

Potrivit unui comunicat al concernului rus, în cazul în care acest dezechilibru de tranzit va rămâne neschimbat, Gazprom va începe reduce volumele de livrare de gaze la punctul Sudja pentru tranzitul prin Ucraina.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% volumul zilnic al aprovizionării cu gaze a Rep. Moldova, invocând  probleme tehnice legate de restricționarea tranzitului prin Ucraina. În noiembrie, Gazprom a menținut volumul livrărilor de gaze către Republica Moldova la fel ca în octombrie la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, adică aproximativ la 2/3 din necesar.

În luna decembrie 2022, Gazprom va livra doar  56,5% din necesarul Republicii Moldova, au anunțat autoritățile de la Chișinău. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău