Compania poloneză PGNiG avertizează că Nord Stream 2 va spori riscurile privind aprovizionarea cu gaze a UE

  • 21 Octombrie 20:00
Compania poloneză PGNiG avertizează că Nord Stream 2 va spori riscurile privind aprovizionarea cu gaze a UE

Gazoductul Nord Stream 2 va crește amenințările la adresa securității livrărilor de gaze către Uniunea Europeană, susține compania poloneză de gaze PGNiG, în notificarea care face parte din procedura de certificare pentru operatorul conductei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Analiștii estimează că gazoductul Nord Stream 2, un proiect gestionat de un consorțiu condus de grupul rus Gazprom, ar urma să obțină autorizația necesară din partea Autorității de reglementare din Germania pentru a putea să înceapă vânzările comerciale de gaze naturale, chiar dacă întregul proces de aprobare ar putea să se întindă pe mai multe luni.

Polonia, care a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, și-a exprimat în mod repetat obiecțiile față de Nord Stream 2, avertizând că va întări și mai mult poziția dominantă a Gazprom în Europa.

"Actuala situație de pe piața gazelor din UE oferă nivelul riscurilor pentru securitatea aprovizionării creat de proiectul Nord Stream 2. În condițiile în care există capacitate neutilizată în actualele conducte, nu era nevoie de Nord Stream 2 pentru majorarea livrărilor de gaze către statele membre UE", a apreciat directorul general al PGNiG, Pawel Majewski.

Operatorul gazoductului Nord Stream 2 a anunțat că prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu așa-numitul "gaz tehnic", în timp ce firma așteaptă în continuare aprobările necesare pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.

O cantitate de aproximativ 177 milioane de metri cubi de gaz tehnic, necesar pentru a menține presiunea în conductă pentru viitoarele vânzări de gaze naturale, a fost pompată în prima linie a conductei Nord Stream 2, care a ajuns la o presiune de 103 bari, a precizat operatorul. "Această presiune este suficientă pentru a începe transportul de gaze în viitor", precizează firma elvețiană Nord Stream 2 AG, adăugând că acum se derulează măsurile de pregătire pentru cea de-a doua linie a conductei.

La începutul lunii septembrie, grupul rus Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Programat inițial să devină funcțional în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au amenințat că vor penaliza companiile care se implică în construcția acestei conducte. Perspectivele s-au schimbat după ce președintele Joe Biden a decis să elimine unele sancțiuni, în luna mai a acestui an, când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacționa dacă Rusia va încerca să folosească energia ca pe o armă împotriva Ucrainei.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău