Compania lui Rothschild, care ar fi cumpărat Aeroportul Chișinău, denigrează Guvernul și intimidează o țară întreagă, afirmă președintele comisiei de anchetă

  • 31 August 2019 10:09
Compania lui Rothschild, care ar fi cumpărat Aeroportul Chișinău, denigrează Guvernul și intimidează o țară întreagă, afirmă președintele comisiei de anchetă

Anularea contractului de concesionarea a Aeroportului Internațional Chișinău ține de competența instanțelor de judecată și se va efectua conform legislației R.Moldova, declară președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu.

El a menționat, într-o conferință de presă, că declarația companiei NR Investments Ltd prin care a anunțat finalizarea procesului de cumpărare a cotei de 95% din "Avia Invest", compania concesionară a Aeroportului internațional Chișinău, este "o încercare de a denigra Guvernul și a intimida o țară întragă".

"Contractul de concesiune prevede că orice litigiu poate fi soluționat în instanțele din Moldova. Toate părțile au convenit că vor rezolva orice litigiu în conformitate cu legislația RM în instanțele locale. Aceste declarații sfidătoare vorbesc despre lipsa de maniere și obscuritatea acestei tranzacții, care are loc în afara RM. Concesinarul nu este în drept înstrăineze, să greveze, cu orice fel de drepturi sau sarcini, obiectul concesiunii fără acordul înscris al concententului. Declar public că nimeni nu poate înstrăina aeroportul fără acordul Guvernului, nimeni nu poate transmite contractul de concesionare. Declarația de preluare a off-shorului de către beneficiarul exclusiv al NR Investment, Nat Rothschild nu reprezintă nici o valoare relevantă pentru proprietarul de drept, care-și alege concesionarul în funcție de necesitățile de dezvoltare", susține Igor Munteanu, citat de INFOTAG.

Președintele Comisiei de anchetă, de asemenea, a menționat că există toate temeiurile juridice pentru anularea contractului de concesionarea a Aeroportului Internațional Chișinău.

"Am depistat încălcări grave și există toate motivele ca acest contract să fie anulat. Întreg procesul de concesionare s-a desfășurat un baza unui concurs închis. La concurs au fost depuse doar două oferte din partea companiei "Vnukovo Invest" și "Avia Invest", fondată de S.R.L. "Avia Invest", "Habarovskii Aeroport" și "Kolomensky Zavod". Prima ofertă a fost descalificată, deoarece, potrivit constatărilor comisiei, ea nu corespundea rigorilor concursului. Iar la cea dea doua ofertă a fost acceptată. Astfel, comisia de concurs a acceptat oferta și cererile de participare a unor companii care nu erau în lista celor selectate de comisie și nu aveau dreptul să participe la concurs, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit acestuia, comisia de anchetă consideră că singurul remediu juridic asupra acestei concesionări, care ar fi avut loc cu încălcări grave ale legislației, este ca "părțile să revină la poziția inițială, iar Aeroportul să revină în proprietatea statului".

Igor Munteanu a menționat că va sesiza Procuratura Generală repetat privind modul în care Aeroportului Internațional Chișinău a fost concesionat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău