Compania lui Elon Musk va realiza modulul lunar pe care NASA îl va folosi să repună un om pe Lună în 2024

  • 17 Aprilie 2021 11:40
Compania lui Elon Musk va realiza modulul lunar pe care NASA îl va folosi să repună un om pe Lună în 2024

NASA a ales compania lui Elon Musk, SpaceX, pentru realizarea modulului lunar cu ajutorul căruia agenția spațială americană intenționează să repună un om pe Lună în acest deceniu, începând cu anul 2024, în cadrul programuluiArtemis, informează BBC.

Modulul lunar urmează a transporta inclusiv prima femeie astronaut care va aseleniza, în cadrul programului NASA. De asemenea, un alt scop al programului lunar îl reprezintă aselenizarea primului astronaut de culoare.

Vehiculul spațial va avea la bază actuala rachetă Starship, testată în prezent de compania SpaceX.

Contractul NASA, în valoare de 2,89 miliarde de dolari a fost câștigat de compania lui Elon Musk  care a concurat împotriva unui consorțiu din mai mult companii din care a făcut parte și Jeff Bezos, care deține și el o companie aerospațială. În cadrul licitației, SpaceX a venit cu oferta cu prețul cel mai mic.

 

Modulul lunar care va fi dezvoltat de SpaceX va fi folosit pentru transportarea astronauților de pe modulul de comandă care va orbita în jurul Lunii până pe suprafața satelitului natural al Pământului.

Noul modul lunar este mult mai spațios decât cel folosit în cadrul misiunilor Apollo din perioada 1969-1972 în cadrul cărora NASA a reușit să pună 12 oameni pe Lună.

Vehiculul SpaceX va fi denumit Human Landing System (HLS).

NASA are în vedere reluarea misiunilor cu echipaj uman pe Lună în cadrul programului Artemis, care va include și înființarea unei baze permanente pe Lună după 2030 - un loc în care astronauții să poată sta perioade îndelungate și din care să organizeze expediții la polul sudic al satelitului Pământului.

De altfel, NASA are în vedere ca aselenizarea să aibă loc exact în zona polului sudic al Lunii - o regiune care abundă în rezerve de apă sub formă de gheață, care ar putea fi ulterior folosite pentru a fi convertite în combustibil sau aer respirabil pentru viitorii locatari ai bazei lunare.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău