Compania Gazprom, aflată în plină dificultate financiară, planifică concedieri masive la sediul din Sankt Petersburg

  • 13 Ianuarie 18:55
Compania Gazprom, aflată în plină dificultate financiară, planifică concedieri masive la sediul din Sankt Petersburg

Compania Gazprom, aflată în plină dificultate financiară ca urmare a efectelor economice ale asaltului Moscovei asupra Ucrainei, ia în considerare reducerea cu aproximativ 40% a locurilor de muncă la sediul său din Sankt Petersburg (nord-vest), a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului.

Acest anunț intervine la două săptămâni după încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, o decizie luată de Kiev pentru a limita veniturile Moscovei după trei ani de conflict, potrivit G4media.ro.

Într-o scrisoare trimisă directorului general Alexei Miller la 23 decembrie și publicată de media locală rusă, vicepreședinta consiliului de administrație, Elena Iliuhina, a propus reducerea numărului de angajați din administrația Gazprom de la „peste 4.100” la „2.500”.

Interpelat de AFP, Serghei Kuprianov, șeful departamentului de comunicare al Gazprom, a confirmat autenticitatea documentului, dar nu a dat alte detalii: „Da”, a spus el pur și simplu. El a adăugat: „Nu comentăm procedurile interne”.

În scrisoarea sa, Iliuhina a indicat că „provocările cu care se confruntă grupul Gazprom necesită o reducere a timpului de pregătire și de luare a deciziilor”.

Concedierile propuse nu vor afecta angajații de la unitățile de producție.

Gazprom, nava amiral a economiei ruse și condusă de Alexei Miller, foarte apropiat de Vladimir Putin, a trebuit să facă față reducerii bruște a pieței europene încă din 2022.

În 2023, Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești, a înregistrat o pierdere netă de aproape șapte miliarde de dolari, prima din ultimii douăzeci de ani.

Veștile proaste s-au acumulat pentru grup în ultimii trei ani: după încetarea livrărilor către Germania ca urmare a sabotajului Nord Stream în Marea Baltică în septembrie 2022, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a luat sfârșit la 1 ianuarie.

Potrivit experților citați de cotidianul rus Vedomosti, Gazprom va pierde venituri anuale de aproximativ 5 miliarde EUR din livrările prin Ucraina, echivalentul a aproximativ 6 % din cifra sa de afaceri.

În acest stadiu, rămâne doar conducta TurkStream pe sub Marea Neagră pentru a aproviziona Europa cu gaz rusesc prin conducte. Iar Uniunea Europeană a declarat deja că dorește să scape de toate gazele naturale din Rusia până în 2027.

Sancțiunile americane împotriva Gazprombank, ramura financiară a grupului, au, de asemenea, un impact direct asupra finanțelor Gazprom.

Vineri, Washingtonul și Londra au impus sancțiuni filialei sale petroliere Gazprom Neft. O decizie „nejustificată și ilegitimă”, potrivit rușilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:4,12 m/s
Tue
-0
Wed
-0
Thu
0
Fri
1
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău