Comitetului pentru combaterea spălării banilor MONEYVAL al CoE nu a expertizat legea cu privire la amnistia fiscală

  • 28 Iulie 2018 09:09
Comitetului pentru combaterea spălării banilor MONEYVAL al CoE nu a expertizat legea cu privire la amnistia fiscală

Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului din cadrul Consiliul Europei (MONEYVAL) deziminte informațiile potrivit cărora ar fi consultat autoritățile de la Chișinău pe marginea Legii cu privire la declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată joi de Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliul Europei, se arată că relatările unor instituții mass-media din Republica Moldova par să sugereze în mod greșit că legea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 26 iulie a fost analizată pozitiv de către un expert al MONEYVAL.

"MONEYVAL precizează că nu a fost consultat cu privire la această lege în niciun moment al procesului legislativ și de niciun expert internațional, în numele MONEYVAL. În conformitate cu regulile sale de procedură, MONEYVAL este responsabilă de analizarea tuturor programelor voluntare de conformitate a impozitelor adoptate de membrii săi în ceea ce privește respectarea standardelor internaționale privind spălarea banilor și finanțarea terorismului", subliniază Consiliul Europei.

Comitetul MONEYVAL a fost înființat în anul 1997 ca mecanism de evaluare și de verificare comună. Sarcina sa este de a asigura stabilirea unor structuri eficiente de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului în cadrul statelor-membre ale Consiliului Europei.

Menționăm că Guvernul și Banca Națională a Moldovei s-au angajat, prin programul de colaborare cu FMI, să-și intensifice eforturile pentru eradicarea practicilor de spălare a banilor. Vizita unei misiuni de evaluare MONEYVAL în Republica Moldova, programată pentru toamna anului 2018, ar trebui să devină fi un test important pentru îndeplinirea angajamentelor asumate la acest compartiment de către autoritățile de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău