Comitetul Drepturilor Omului cere Guvernului Republicii Moldova explicații privind condițiile din penitenciare: suprapopulare, violență și asistență medicală

  • 15 August 2023 11:41
Comitetul Drepturilor Omului cere Guvernului Republicii Moldova explicații privind condițiile din penitenciare: suprapopulare, violență și asistență medicală

ONU investighează problema relelor tratamente și a asistenței medicale în penitenciarele din R. Moldova. Raportul Comitetului ONU pentru Drepturile omului scoate în evidență eșecul Republicii Moldova de a oferi siguranța deținuților și de a pune în aplicare mecanismul de raportare și investigare a pretinselor cazuri de tortură și rele tratamente, precum și problema asistenței medicale calitative în sistemul penitenciar din țară. De asemenea, Comitetul solicită autorităților din Chișinău să furnizeze informații referitoare la edificarea unor noi penitenciare și centre de detenție, precum și despre implementarea alternativelor la detenție, transmite Promolex.

Promo-LEX, a jucat un rol important în evidențierea acestor probleme, transmițând, în mai 2023, două rapoarte Comitetului în care a abordat în detaliu aceste probleme. Constatările Promo-LEX au fost incluse în listă de întrebări adresate Guvernului Republicii Moldova în cadrul sesiunii care a avut loc în iulie 2023 la Geneva. Raportul a fost publicat la 2 august curent.

Problemele evidențiate reclamă intervenții imediate din partea autorităților pentru a garanta că sistemul penitenciar își îndeplinește rolul esențial în corectarea și reintegrarea deținuților, în acord cu respectarea drepturilor omului. Promo-LEX a evidențiat dificultățile cu care se confruntă deținuții și a punctat importanța accesului la servicii care minimizează riscurile în acest context. Raportul subliniază imperativul adresării inechităților și lacunelor actuale, promovând politici care garantează respectul față de drepturile fundamentale ale omului.

Investigarea relelor tratamente poate fi realizată printr-un complex de acțiuni. Promo-LEX remarcă-  este esențial de a consolida rețeaua de procurori specializați pe combaterea torturii. Dincolo de declarațiile anterioare ale Guvernului Republicii Moldova, procurorii specializați sunt încărcați cu sarcini improprii – de a investiga cauze necorelate cu relele tratamente. Prin urmare, este afectată atât capacitatea de reacție, cât și imparțialitatea procurorilor specializați.

Legat de asistența medicală în penitenciare, Promo-LEX subliniază importanța independenței cadrelor medicale față de administrația instituțiilor penitenciare. Este vital ca aceștia să opereze conform standardelor clinice, fiind scutiți de orice formă de interferență sau presiune.

În această ordine de idei, se așteaptă ca Guvernul Republicii Moldova să ofere detalii privind acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și centrele de detenție. Mai mult, ar trebui să aducă clarificări cu privire la provocările legate de deficitul de personal, inclusiv medical, calitatea serviciilor medicale în detenție, supraaglomerarea și incidentele violente între deținuți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău