Comitetul de Miniștri al CoE a atenționat din nou Federația Rusă pentru neexecutarea Hotărârii CtEDO în cazul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană

  • 16 Decembrie 2021 12:07
Comitetul de Miniștri al CoE a atenționat din nou Federația Rusă pentru neexecutarea Hotărârii CtEDO în cazul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană

La ultima sa examinare din iunie 2021 (a 1406-a reuniune) (DH), Comitetul l-a invitat, printre altele, pe Secretarul General al Consiliului Europei să se adreseze Ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, pentru a sublinia atât importanța fundamentală a dreptului la educație, cât și obligația necondiționată de a respecta hotărârile Curții, inclusiv prin plata satisfacției echitabile acordate reclamanților în hotărârile referitoare la aceste cauze. De asemenea, Comitetul a hotărât că, în cazul în care nu s-au realizat progrese concrete în ceea ce privește măsurile de executare până la data următoarei examinări a Comitetului, va lua în considerare toate mijloacele adecvate de care dispune pentru a asigura executarea hotărârilor din această hotărâre, se arată într-un comunicat al Asociaței „Promo-LEX”.

La 30 septembrie 2021, autoritățile ruse au răspuns printr-o scrisoare precum că aplicarea de către Curte a doctrinei „controlului efectiv” în hotărârea Catan, implicând responsabilitatea internațională a Rusiei pentru acte care nu au fost comise sau controlate de aceasta, a fost viciată din punct de vedere juridic. Totodată acționarea pe teritoriul altui stat suveran, ar fi contrar principiilor dreptului internațional.

Promo-LEX a informat Comitetul despre lipsa oricărui progres în procesul de executare, solicitând întreprinderea unor acțiuni clare în vederea atenționării Federației Ruse cu privire la consecințele ne-executării unei hotărâri irevocabile, inclusiv și prin excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Asociația a reiterat faptul că pe parcursul anilor Federația Rusă a continuat să suporte din punct de vedere politic, economic și militar regimul din stânga Nistrului.

În cadrul ședinței nr. 1419 (30 Noiembrie – 2 Decembrie 2021), Delegații au invitat Comitetul să utilizeze măsuri suplimentare pe care le are la dispoziție, cum ar fi să programeze examinarea acestui grup la fiecare dintre reuniunile sale obișnuite și ale DH și să invite președintele să scrie o scrisoare Ministerului Justiției al Federației Ruse.

Delegații au susținut că Federația Rusă are o obligație conform dreptului internațional de a respecta hotărârile Curții și de a le pune în aplicare. Însă, comisia a deplâns în repetate rânduri, în cei nouă ani de când hotărârea Catan și alții a fost pronunțată de Marea Cameră, că autoritățile ruse nu au furnizat nicio informație cu privire la măsurile concrete pe care le-a luat sau preconizează să ia în acest sens. Din această perspectivă Comitetul ar putea lua în considerare instruirea Secretariatului să efectueze o analiză a domeniului de aplicare a obligațiilor legale care decurg din raționamentul Curții în aceste cauze. În plus, Secretariatul ar putea fi instruit să furnizeze Comitetului o evaluare, din informațiile disponibile publicului și pe baza expertizei Consiliului Europei, a circumstanțelor actuale ale școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Această analiză și evaluare ar putea apoi să constituie baza pentru o examinare și o decizie detaliată de către Comitet la următoarea sa examinare, stabilind măsurile așteptate de la Federația Rusă pentru a pune în aplicare hotărârile.

Următoarea ședința în cauza grupului de cauze Catan împotriva Federației Ruse este stabilită pentru martie 2022.

Menționăm că la 19 octombrie 2012, CtEDO a constatat încălcarea dreptului la educație pentru elevii și părinții din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tot atunci, Curtea a dispus că Federația Rusă trebuie să achite, în decurs de 3 luni, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant în calitate de prejudicii morale și suma de 50.000 de euro în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare.

În regiunea transnistreană au mai rămas opt școli cu predare în limba română, în care își fac studiile în jur de opt mii de elevi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău