Comisarul European Olivér Várhelyi: Republica Moldova a finalizat trei din cei nouă pași din avizul Consiliului European

  • 24 Iunie 2023 12:20
Comisarul European Olivér Várhelyi: Republica Moldova a finalizat trei din cei nouă pași din avizul Consiliului European

Republica Moldova a finalizat trei din cei nouă pași din avizul Consiliului European. Unul se referă la sporirea implicării societății civile în procesele decizionale, în ceea ce ține de abordarea deficiențelor identificate de OSCE/ODIHR și de Comisia de la Veneția privind reforma judiciară și reformele instanței electorale. Celelalte realizări se referă la consolidarea protecției drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile, și la consolidarea egalității de gen și combaterea violenței împotriva femeilor. Despre aceasta a anunțat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, după reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale, transmite IPN.

Potrivit comisarului european, progresele înregistrate în punerea în aplicare a celorlalți pași sunt pe calea cea bună. Moldova a  înregistrat progrese semnificative în alte trei domenii, și anume: reforma justiției, dezoligarhizarea și reformele privind managementul finanțelor publice.

„În domeniul reformelor judiciare are loc o reformă cuprinzătoare a sistemului judiciar, cu modificări legislative deja adoptate în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția. Și pentru a putea aborda pe deplin acest pas, desigur că, Moldova mai are încă de lucru în vederea alinierii proiectului de lege privind „vettingul” la recomandările Comisiei de la Veneția, numirea unui procuror general printr-o procedură transparentă și bazată pe merite, suplinirea funcțiilor rămase vacante din Consiliul Superior al Magistraturii și asigurarea funcționării Curții Supreme de Justiție”, a notat Olivér Várhelyi.

În ceea ce privește dezoligarhizarea, comisarul european a menționat că Republica Moldova a adoptat o abordare sistemică, urmând recomandările Comisiei de la Veneția. Pentru a realiza pe deplin pasul, Moldova trebuie să abordeze toate recomandările Comisiei de la Veneția, să consolideze politica în domeniul concurenței, inclusiv capacitatea Consiliului Concurenței și să demonstreze în continuare eficacitatea Consiliului Audiovizualului.

În ceea ce privește reformele în domeniul managementului finanțelor publice, Republica Moldova trebuie să implementeze politicile privind proprietatea de stat și să adopte legile privind parteneriatul public-privat și administrarea proprietății publice.

„În cele din urmă, cea mai mare parte a activității trebuie să se concentreze asupra combaterii reale a corupției, asupra luptei împotriva criminalității organizate, inclusiv recuperarea activelor și asupra luptei împotriva criminalității financiare și a spălării banilor, precum și asupra reformelor administrației publice, în cazul cărora s-au înregistrat unele progrese”, a precizat Olivér Várhelyi.

În ceea ce privește anticorupția, Republica Moldova trebuie să asigure acțiuni eficiente ale Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție și să îmbunătățească în continuare calitatea investigațiilor și eficiența urmăririi penale care duc la condamnări. Cu privire la lupta împotriva crimei organizate, Republica Moldova trebuie să adopte legislația secundară pentru Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și să adopte modificări legislative pentru implementarea mecanismului confiscărilor civile.

„Și, în cele din urmă, în ceea ce privește reforma administrației publice, Moldova trebuie să finalizeze revizuirea funcțională a ministerelor și să continue reforma sistemului de salarizare și a funcției publice bazate pe merit”, a mai spus comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău