Comisie de anchetă: În sectorul Ciocana se mai livrează produse alterate

  • 02 Decembrie 2016 12:01
Comisie de anchetă: În sectorul Ciocana se mai livrează produse alterate

Comisia de anchetă constituită de municipalitate cu privire la licitațiile pentru alimentația copiilor constată că în blocurile alimentare din grădinițele din capitală este un dezastru.

Șeful grupului de lucru, Mihai Moldovanu, a declarat, miercuri, în cadrul unor audieri în Consiliul municipal Chișinău, că într-o grădiniță din sectorul Ciocana al capitalei continuă să fie livrate produse alterate și pește infectat, transmite IPN.

Mihai Moldovanu a menționat că au fost efectuate controale aleatorii în instituții de învățământ preșcolar din patru sectoare. Mai rămâne sectorul Centru. Până acum, s-a constat că la nivel de acte în majoritatea instituțiilor totul este în regulă, dar în ceea ce ține de distribuirea și recepționarea produselor alimentare există probleme. S-a constatat că administrațiile mai multor grădinițe au informat periodic direcțiile educație din sector despre neconformități atunci când produsele ajungeau în grădinițe, dar cu toate acestea la licitații erau desemnați unii și aceiași câștigăori, ani la rând, fără a se ține cont de aceste sesizări.

Șeful grupului de lucru a declarat că există și probleme la nivelul administrației grădinițelor. Au fost constatate cazuri în care conducătorii de grădinițe, atunci când depistau nereguli, soluționau problemele pe loc, fără a le raporta șefilor direcțiilor educație din sector, solicitând agentului economic să schimbe produsele. „Cât ține de situația sanitară din blocurile alimentare – este un dezastru în toate grădinițile, blocurile nu corespund standardelor igienice, toate utilajele sunt epuizate și moral și fizic, oricând poate izbucni un incendiu”, a spus șeful grupului de lucru.

Potrivit lui Mihai Moldovanu, la o grădiniță din sectorul Ciocana se mai furnizează produse alterate și pește infectat. Directoarea a insistat să fie schimbat produsul, însă a întâmpinat reticență din partea direcției din sector și din partea agentului economic. Contractul cu acesta este valabil până la sfârșitul anului și nu poate fi reziliat înainte de termen.

Moldovanu a mai spus că au fost atenționați toți responsabilii să nu selecteze la licitații ofertele agenților economici cu reputația pătată. Funcționarii invocă faptul că legea achizițiilor publice prevede că agentul economic care propune cel mai mic preț este desemnat câștigător. Or, potrivit lui Moldovanu, nu este chiar așa. Pentru că legea spune că urmează a fi selectat cel mai bun preț, dar trebuie să se țină cont și de calitatea produselor.

Verificările continuă. Comisia de anchetă urmează să-și prezinte concluziile la jumătatea lunii decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău