Comisia politică externă și integrare europeană a avizat desemnarea unor candidați în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova în străinătate. Cine sunt aceștia

  • 11 Mai 2022 13:28
Comisia politică externă și integrare europeană a avizat desemnarea unor candidați în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova în străinătate. Cine sunt aceștia

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, desemnarea unor ambasadori ai Republicii Moldova în străinătate.

Astfel, candidatura lui Viorel Cibotaru a fost desemnată pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

În prezent, Viorel Cibotaru este directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Deține experiență în domeniul academic și cel public. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la Institutul de Politici Publice, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost Ministru al Apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană.

Viorel Cibotaru este specializat în jurnalism, securitatea națională și internațională, relațiile externe și diplomația, politici publice, etc. 

Membrii Comisiei au avizat și desemnarea lui Andrei Popov în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Elenă.

Andrei Popov deține gradul diplomatic de ambasador, din 2014 și în prezent  ocupă funcția de director al Direcției Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În perioada 2013-2016 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria și în Slovacia prin cumul, precum și reprezentant permanent al țării noastre pe lângă OSCE și Biroul ONU de la Viena.

Diplomatul a fost deputat în Parlament, viceministru al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, secretar I al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. De asemenea, a activat în calitate de președinte al Institutului pentru Inițiative Strategice și director executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Tot astăzi, Comisia a desemnat candidatura Mihaelei Mocanu în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria.

Din octombrie 2019 până în prezent Mihaela Mocanu exercită funcția de Șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anterior, a activat în calitate de Secretar I și consilier al Ambasadei Republici Moldova în Republica Federală Germania, dar și în România.

Totodată, membrii C0misie politică externă și integrare europeană au avizat candidatura lui Viorel Ursu în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Viorel Ursu are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – ”Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, în Londra.

În perioada 2003-2014, a ocupat funcția de analist superior în  cadrul Institutului de Politici Europene pentru o Societate Deschisă, din Belgia. Are o experiență de peste zece ani în management instituțional și în administrarea programelor internaționale de finanțare și asistență tehnică. 

În conformitate cu prevederile Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii Extraordinari și Plenipotențiari sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile de numire a ambasadorilor sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău