Comisia politică externă și integrare europeană a avizat desemnarea lui Eugeniu Revenco și Valeriu Chiveri în calitate de ambasadori în Spania și Ucraina

  • 15 Decembrie 2021 13:20
Comisia politică externă și integrare europeană a avizat desemnarea lui Eugeniu Revenco și Valeriu Chiveri în calitate de ambasadori în Spania și Ucraina

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv desemnarea a doi ambasadori ai Republicii Moldova în străinătate.

Este vorba despre candidatura lui Eugeniu Revenco, desemnat la funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Spaniei.  

Din noiembrie 2019 până în prezent Eugeniu Revenco exercită funcția de secretar general al Ministerului afacerilor externe și integrării europene. De asemenea, în perioada anilor 2015-2019 a fost Ambasador în Republica Letonia. Diplomatul a obținut licența la facultatea de drept. La fel, a făcut studii de master în Drept European, Institutul pentru Studii Europene, Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), Belgia. 

Membrii Comisiei au avizat pozitiv și desemnarea lui Valeriu Chiveri la funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina.

Valeriu Chiveri a fost Ambasador al Republicii Moldova în Austria, în perioada anilor 2010-2013, precum și Șeful Delegației permanente a Moldovei pe lângă OSCE; Reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizațiile Internaționale cu sediul la Viena. În perioada 2013-2015 a fost viceministru în cadrul MAEIE al Republicii Moldova, iar din 2019 până în prezent exercită funcția de șef al Oficiului pentru programe al OSCE, în Dushanbe, Tadjikistan.  

De menționat că, Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Propunerile privind rechemarea din aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău