Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova își reia activitatea, în contextul crizei energetice
-
14 Decembrie 2024 09:00
Centrul de dirijare în situații excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, găzduit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență își reia activitatea, în contextul situației din domeniul energetic. Cu o solicitare în acest sens a venit premierul Dorin Recean la ședința Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și de atenuare a impactului crizei energetice, transmite IPN.
Guvernul precizează că Centrul de dirijare în situații excepționale urmează să fie funcțional în cazul în care apar deconectări ale energiei electrice, cauzate de eventuale bombardamente asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Entitatea va interveni și în cazul în care nu va fi încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.
În cadrul ședinței au fost prezentate informații referitoare la stocurile și achizițiile de gaze naturale și de energie electrică. Conform raportului prezentat, SA „Moldovagaz” a anunțat că a finalizat în proporție de 100% achiziția de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului pentru sezonul de iarnă. Prețul mediu ponderat al achizițiilor este de 509 euro pentru o mie metri cubi.
În ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică, SA „Energocom” a anunțat că a avut discuții cu S.N. „Nuclearelectrica” și „OMV Petrom”, pentru a negocia suplinirea importurilor de energie electrică la preț preferențial până la sfârșitul lunii martie 2025, care au exprimat disponibilitatea creșterii cantității de energie electrică comercializate cu SA „Energocom” pentru perioada respectivă. De asemenea, a luat toate măsurile pentru mărirea volumelor procurărilor de energie electrică generate în Republica Moldova.
Complementar, SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord” au raportat despre posibilitățile de a crește producția de energie electrică și lipsa unor riscuri semnificative privind buna funcționare a utilajului de generare și de distribuție a energiei termice, precum și alimentarea calitativă a consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți cu energie termică.
Totodată, „Moldelectrica” a anunțat că a testat cu succes funcționarea în regim insular a celor patru linii cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, unde capacitatea maximă ce poate fi utilizată va ajunge la 110 MW. În același timp, se află în discuții cu rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E, pentru a majora capacitatea pe care o poate oferi Republicii Moldova pe interconexiunile cu România.
De luni, 16 decembrie, în Republica Moldova se instituie stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu situația din sectorul energetic.