Comisia parlamentară privind frauda bancară va face publice nume noi din lista de beneficiari
-
27 Septembrie 2019 08:09
Comisia parlamentară care investighează frauda bancară urmează să prezinte un nou raport pe marginea furtului miliardului la mijlocul lunii octombrie. În acest raport vor fi prezentate nume noi din lista de beneficiari ai fraudei bancare. Declarația aparține deputatului Lilian Carp, membru al comisiei parlamentare și a fost făcută în platoul Jurnal TV. Potrivit lui, actualmente aceste nume sunt verificate de către comisie, precum și legăturile dintre persoanele respective cu cele trei grupuri cunoscute spațiului public: grupul Șor, grupul Filat și grupul Plahotniuc, transmite IPN.
Lilian Carp spune că din lista de beneficiari care a fost prezentată anterior de această comisie mai fac parte și alte nume pe care membrii comisiei le verifică. „Lista este mult mai mare. Noi am menționat câteva nume care sunt cunoscute spațiului public și care, de fapt, au organizat procesul de devalizare a banilor”, spune parlamentarul. Lilian Carp spune că acum se verifică conexiunea acestora cu grupurile care au fost în lista de beneficiari: grupul Șor, grupul Filat și grupul Plahotniuc. „O bună parte dintre ei nu sunt nume cunoscute opiniei publice”, a explicat deputatul. Un nou raport al comisiei urmează să fie prezentat în jurul datei de 15 octombrie.
Expertul economic Veaceslav Negruța consideră că strategia de recuperare pe care au prezentat-o procurorii în anul 2018 nu a fost nimic altceva decât „o oală în care s-au adunat toate fraudele bancare, începând de prin 2007 și până în prezent și această strategie mai mult se referea la creditele neperformante. În această strategie lipsea focusarea pe furtul miliardului”.
Potrivit lui Veaceslav Negruță, comisia care a fost creată în Parlament pentru investigarea furtului miliardului este de mare ajutor pentru întreaga societate. „Unele lucruri care au fost ascunse, au apărut. Odată cu schimbarea guvernării, am văzut și niște acțiuni ale procurorilor privind așa-zise sechestre sau blocaj pe anumite active chiar dacă acestea deja erau vândute sau cu alți proprietari în spate. Prin inacțiunea procurorilor, dar de fapt aceasta este o crimă pentru că ei au avut toată informația la dispoziție de mulți ani, dar au creat acest coridor pentru ca oamenii să plece sau să-și schimbe interesele, proprietățile, astfel creând obstacole majore pentru o investigație veritabilă și pentru a avea măcar o șansă de recuperare a fondurilor extrase din Republica Moldova”, a notat expertul.
Comentatorul politic din România Armand Goșu este de părere că această comisie parlamentară trebuie să vină din punct de vedere politic să valorizeze ceea ce s-a întâmplat și să pună presiune pe Procuratură ca aceasta să se apuce de lucru. „Ei (n.r. membrii comisiei) sunt singurii care mișcă ceva. Procuratura strălucește prin absență. Dacă nu s-ar pune presiune politică în Parlament, dacă n-ar organiza aceste conferințe de presă, dacă Alexandru Slusari (n.r. președintele comisiei) n-ar fi activ pe rețelele de socializare, nu s-ar mișca nimic și frustrarea populației ar crește și mai tare. Este extraordinar ce fac acești oameni acolo”, a declarat Armand Goșu.