Comisia juridică, numiri și imunități organizează consultări publice pe marginea unor modificări la legea cu privire la ANI

  • 19 August 2021 09:57
Comisia juridică, numiri și imunități organizează consultări publice pe marginea unor modificări la legea cu privire la ANI

Comisia juridică, numiri și imunități organizează consultări publice pe marginea unor modificări la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și la legea privind declararea averii și a intereselor personale.

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută în prima lectură modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legii privind declararea averii și a intereselor personale.

Potrivit amendamentelor propuse, ANI va putea verifica nu doar averile demnitarilor, dar și cheltuielile pe care le fac în timpul mandatului. Astfel, inspectorii de integritate vor putea verifica și așa-numitul „stil de viață” al funcționarilor publici, iar aceștia vor trebui să declare nu doar bunurile pe care le cumpără, dar și serviciile de care beneficiază, cum ar fi vacanțele scumpe, ale căror cost depășește patru salarii medii.

Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat în condițiile în care acțiunile de control inițiate de ANI nu au finalitate. Una dintre reglementările legii este perfectarea mecanismului care să permită Autorității Publice de Integritate să solicite suspendare din funcție a persoanelor în privința cărora a fost constatată o avere nejustificată sau încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău