Comisia Europeană vrea să crească capacitățile eoliene offshore ale Europei de 25 de ori

  • 19 Noiembrie 2020 15:29
Comisia Europeană vrea să crească capacitățile eoliene offshore ale Europei de 25 de ori

Comisia Europeană a prezentat joi "Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore", care propune sporirea capacităților eoliene offshore ale Europei de la nivelul actual de 12 GW până la un nivel de cel puțin 60 GW în 2030 și 300 GW până în 2050, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

În plus, Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.

Potrivit Executivului comunitar, creșterea capacităților eoliene offshore ale Europei va crea noi oportunități pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent și va consolida poziția de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecția mediului, a biodiversității și a pescăriilor din UE.

"Strategia de astăzi demonstrează urgența și oportunitatea intensificării investițiilor noastre în sursele regenerabile de energie offshore. Datorită vastelor bazine maritime și poziției de lider industrial, Uniunea Europeană dispune de toate atuurile pentru a face față provocării. Exploatarea energiei din surse regenerabile offshore este deja o adevărată poveste europeană de succes", a declarat vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

"Această strategie stabilește o direcție clară și instituie un cadru stabil, de importanță esențială pentru autoritățile publice, investitorii și dezvoltatorii din acest sector. Trebuie să stimulăm producția internă a UE pentru a ne atinge obiectivele climatice, pentru a răspunde cererii din ce în ce mai mari de energie electrică și pentru a sprijini redresarea economiei în urma pandemiei de COVID", a declarat la rândul său comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Pentru a promova extinderea capacităților energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a rețelei offshore, implicând autoritățile de reglementare și statele membre din fiecare bazin maritim.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro până în 2050. Pentru a contribui la generarea și mobilizarea acestor investiții, Comisia va asigura claritatea cadrului juridic de sprijin, va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului și va asigura un lanț de aprovizionare consolidat.

Pentru a asigura claritatea cadrului juridic de sprijin, Comisia a clarificat, de asemenea, normele pieței energiei electrice într-un document de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei și va evalua dacă sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii. Comisia se va asigura că revizuirile orientărilor privind ajutoarele de stat pentru energie și protecția mediului și ale Directivei privind energia din surse regenerabile vor facilita implementarea eficientă din punctul de vedere al costurilor a tehnologiilor de producție a energiei din surse regenerabile offshore.

Comisia încurajează statele membre să utilizeze Mecanismul de redresare și reziliență și să colaboreze cu Banca Europeană de Investiții și cu alte instituții financiare pentru a sprijini investițiile în energia offshore prin intermediul InvestEU. Fondurile Orizont Europa vor fi mobilizate pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea, în special în cazul tehnologiilor mai puțin mature.

Strategia prezentată joi subliniază necesitatea de a se îmbunătăți capacitatea de producție și infrastructura portuară și de a se spori disponibilitatea forței de muncă calificate corespunzător pentru a susține rate mai ridicate de instalare. Comisia intenționează să creeze o platformă specifică privind sursele regenerabile de energie offshore în cadrul Forumului industrial pentru energie curată, cu scopul de a reuni toți actorii implicați și de a aborda problematica dezvoltării lanțului de aprovizionare.

Strategia privind energia din surse regenerabile offshore stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.

Strategia subliniază oportunitățile pentru toate bazinele maritime ale UE - Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic - și pentru anumite comunități costiere și insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere. Strategia evidențiază o gamă largă de zone interioare în care sectorul producției și al cercetării sprijină deja dezvoltarea sectorului energetic offshore.

Pentru a analiza și monitoriza impactul economic, social și de mediu al energiei din surse regenerabile offshore asupra mediului marin și al activităților economice care depind de el, Comisia va consulta periodic experți din cadrul autorităților publice, din rândul părților interesate și din cadrul comunității științifice. Astăzi, Comisia a adoptat, de asemenea, un nou document de orientare privind dezvoltarea energiei eoliene și legislația UE privind natura.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău