Comisia Europeană vrea ca Parchetul european condus de Laura Codruța Kovesi să fie operațional la 1 martie 2021

  • 03 Decembrie 2020 10:00
Comisia Europeană vrea ca Parchetul european condus de Laura Codruța Kovesi să fie operațional la 1 martie 2021

Comisia Europeană a făcut apel miercuri la statele membre să-și numească rapid procurorii delegați pentru a permite Parchetului european (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-și înceapă activitatea la 1 martie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Parchetul european, care va avea puterea de a cerceta, urmări și trimite în judecată în fața jurisdicțiilor naționale pe autorii unor infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, a fost instalat la sfârșitul lui septembrie, în Luxemburg. Procuroarea șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, și cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul.

Intrarea sa în funcțiune depinde însă de numirea de către țările participante a procurorilor delegați, care vor fi însărcinați în aceste state să efectueze anchetele, dar și de adaptarea legislațiilor naționale pentru a integra această nouă autoritate judiciară.

"Câteva state membre și-au numit procurorii delegați, care vor începe să activeze la 15 ianuarie pentru a testa diferitele proceduri în cadrul parchetului european", a declarat comisarul european pentru justiție Didier Reynders, la finalul unei reuniuni prin videoconferință a miniștrilor europeni.

"Fac apel la toate celelalte state membre să accelereze nominalizările pentru a fi în măsură să-și demareze activitățile de la 1 martie 2021", a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă.

"Nu ne putem permite noi întârzieri", a adăugat comisarul european belgian, subliniind importanța acestui parchet european pentru protecția viitorului buget multianual al UE și a planului de relansare masiv care îi este atașat.

În prezent numai două țări și-au numit procurorii delegați - Germania și Slovacia - iar desemnarea lor este în curs în Țările de Jos, Estonia și Luxemburg,, informează surse europene citate de AFP.

Din cele 27 de state UE, cinci nu vor participa la EPPO. Este vorba despre Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca.

Această autoritate este competentă pentru fraude cu fondurile europene, fraudă cu TVA de peste zece milioane de euro și corupție, iar această infracționalitate reprezintă între 30 și 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruța Kovesi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău