Comisia Europeană va prezenta în luna iulie un plan care să ajute statele UE să facă față unor noi întreruperi ale livrărilor de gaz rusesc

  • 24 Iunie 2022 17:57
Comisia Europeană va prezenta în luna iulie un plan care să ajute statele UE să facă față unor noi întreruperi ale livrărilor de gaz rusesc

În urma reuniunii Consiliului European, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a precizat că a discutat astăzi cu liderii europeni despre importanța găsirii de soluții pentru atenuarea impactului economic și social, în contextul creșterii prețurilor pe fondul conflictului din Ucraina.

„Am discutat despre cum să atenuăm impactul economic și social, în special asupra celor mai vulnerabile dintre societățile noastre. Acest lucru începe prin a fi pregătiți în mod adecvat pentru a face față unor potențiale întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaz rusesc către Europa, iar noi lucrăm din greu în acest sens. Am revizuit toate planurile naționale de urgență pentru a ne ajuta să ne asigurăm că toată lumea este pregătită pentru noi întreruperi. Lucrăm la un plan european comun de reducere a cererii de urgență, împreună cu industria, dar și cu cele 27 de state membre”, a transmis șefa Executivului European în cadrul conferinței comune de presă susținută la sfârșitul summit-ului liderilor UE, scrie Calea Europeană.

Ce acest prilej, Ursula von der Leyen a precizat că va prezenta liderilor eurpeni acest plan în  luna iulie: „Nu va exista o revenire la combustibili fosili ieftini. Este nevoie de un sprijin temporar și direcționat pentru familiile și întreprinderile vulnerabile. Este esențial să ajutăm economiile și societățile noastre să se adapteze la noile condiții. Cauza principală a problemei noastre este dependența noastră de combustibilii fosili, de care trebuie să scăpăm”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

Aceasta a menționat că după cele șase seturi de sancțiuni europene impuse Rusiei, au apărut deja rezultate, mai ales în privința diversificării gazului rusesc: „Vedem că livrărirle de GNL din SUA  către Uniunea Europeană au crescut cu 75% în acest an față de anul trecut. Tocmai am încheiat un memorandum de înțelegere cu Israel, Egipt și Uniunea Europeană. Gazul din gazoductul norvegian a crescut cu 15%, iar cel din Azerbaidjan a crescut cu peste 90%. Așadar, sunt multe lucruri în mișcare, într-adevăr pentru a diversifica gazul rusesc către alți furnizori de încredere”, a mai adăugat aceasta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău