Comisia Europeană: Un Brexit fără acord este ''o posibilitatea foarte clară''

  • 03 Septembrie 2019 15:14
Comisia Europeană: Un Brexit fără acord este ''o posibilitatea foarte clară''

Un Brexit fără acord este "o posibilitate foarte clară", iar cetățenii și companiile din Uniunea Europeană trebuie să fie pregătiți pentru plecarea Marii Britanii la 31 octombrie, a transmis marți Comisia Europeană, potrivit Reuters.

La Londra, parlamentarii britanici încearcă să îl oprească pe premierul Boris Johnson să continue pe calea a ceea ce ai consideră a fi un dezastruos Brexit fără acord, în contextul speculațiilor că guvernul ar putea convoca alegeri anticipate la 14 octombrie.

"Presupoziția noastră de lucru este că va exista un Brexit la 31 octombrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

Întrebată dacă o ieșire fără acord este acum cel mai probabil scenariu, ea a spus că "este o posibilitate foarte clară, și tocmai de aceea lansăm acest apel final pentru a fi pregătiți în cazul în care apare un Brexit fără acord".

"Cel mai bun rezultat ar fi un Brexit pe baza acordului de retragere negociat", a adăugat ea.

Parlamentul britanic, profund divizat, a respins de trei ori acordul negociat de Londra cu blocul comunitar, iar Johnson a spus că așa-numita 'plasă de siguranță' ('backstop') irlandeză trebui eliminată din înțelegere pentru a garanta ratificarea.

Backstop-ul are ca scop menținerea unei granițe invizibile între Irlanda, membră a UE, și provincia britanică Irlanda de Nord după ce Regatul Unit va părăsi UE. Susținătorii Brexit-ului de la Londra și unioniștii din Irlanda de Nord se tem că 'plasa de siguranță' va lega pe termen nedefinit Regatul Unit de regulile UE privind comerțul.

Două surse diplomatice care se ocupă de Brexit la Bruxelles pentru statele membre ale UE au spus că au fost informate de către Comisie că negociatorii britanici și cei europeni se vor întâlni în fiecare miercuri și joi pentru discuții.

Mina Andreeva a spus că, deși există o accelerare a negocierilor de când Johnson s-a întâlnit cu lideri din UE - cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron - la summitul G7 de luna trecută de la Biarritz, nu există progrese de substanță.

"Nu pot spune că s-au făcut propuneri concrete", a spus ea despre cererea UE ca Londra să prezinte idei detaliate despre cum ar putea fi înlocuită 'plasa de siguranță'.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:100 %
Vint:4,6 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
15
Mon
17
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău